Ekonomija

Francuska deli jednokratnu pomoć! NEĆETE VJEROVATI O KOJOJ SUMI JE REČ

Jednokratnu pomoć će automatski dobiti oko 38 miliona Francuza, uključujući i one koji ne voze automobil ili motor.
Prve isplate zaposlenima u firmama biće krajem decembra, a za državne službenike, studente i penzionere početkom 2022. godine.

Foto:Stock

po 100 evra za 38 miliona građana
Francuska vlada je najavila jednokratnu isplatu od po 100 evra svakom građaninu čiji je mesečni neto prihod 2.000 evra ili manji, kako bi im ublažila troškove zbog skoka cena goriva i energenata.

Uplate od po 100 evra biće oslobođene poreza, a premijer Žan Kasteks je rekao da će ova mera vladu koštati 3,8 milijardi evra, dodajući da je to daleko manje od ceha koji bi joj nanelo smanjenje akciza na gorivo.

Među onima koji će dobiti 100 evra biće oko 13 miliona penzionera i dve trećine studenata. Takođe, pomoć će pripasti polovini svih radnika jer su 2.000 evra prosečna neto mesečna primanja.

Vozači u Francuskoj su pogođeni rastućim cenama goriva – dizel je poskupeo na rekordnih 1,56 evra po litru, a bezolovni benzin na 1,62 evra po litru.

Predsednik Francuske Emanuel Makron samo je šest meseci daleko od predsedničkih izbora, a skok cena preti da izazove novi talas masovnih protesta.

U celoj Evropi vlada opšte nezadovoljstvo zbog skoka cena energenata, koji je uglavnom rezultat ogromne potražnje preduzeća koja se oporavljaju od duge kovid paralize.

Previranja na energetskom tržištu imaju direktne negativne efekte, poput poremećaja u lancima snabdevanja i nestašica goriva i drugih potrošačkih dobara.

Izvor:RTS

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad