Srbija

Fon Kramon iz Gračanice poručila Prištini: Prekrajanje istorije na Kosovu ne može da uspije

Foto: NSPM

Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvjestilac za Kosovo i Metohiju, Viola fon Kramon izjavila je da ne mogu da uspiju pokušaji vlasti u Prištini da srpske pravoslavne crkve proglase katoličkim, pozivajući ih na razum i racionalizam.

Viola fon Kramon je istakla postoje svi dokazi koji su potrebni i koji pokazuju šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkv, prenosi portal RTS.

– U Njemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke prije nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali, to nije slučaj ovdje i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje – poručila je Fon Kramon novinarima u Gračanici, gdje je u društvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija obišla i upoznala se sa istorijom tog srednjovjekovnog manastira Srpske pravoslavne crkve.

Poručila je onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju, da neće imati u tome mnogo uspjeha.

Viola fon Kramon se nakon podnošenja izvještaja Evropskom parlamentu, a pred istek mandata, nekoliko dana nalazi u posjeti Kosovu i Metohiji, gde se u Prištini sastala sa predstavnicima centralnih institucija.

Nakon obilaska manstirske crkve u Gračanici stare više od 700 godina, navela je da je za nju od izuzetne važnosti da se upozna sa kulturoškim razlikama na KiM, a da su reprezenti toga manastir Gračanica i Visoki Dečani, koji su najznačajniji spomenici kulturnog nasljeđa koje imamo.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad