Svijet

Fon der Lajen: Moguće zaustavljanje Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Projekat gasovoda Sjeverni tok 2 mogao bi da bude zaustavljen ukoliko bi Rusija izvšila invaziju na Ukrajinu, upozorila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govoreći o gasovodu koji još nije u funkciji, a kojim bi gas trebalo da se transportuje iz Rusije u Njemačku.

Ursula
Foto: Borba

„Želim da budem jasna. Ništa nije isključeno, sve je na stolu“, kazala je Fon der Lajen u intervjuu za CNN, odgovarajući na pitanje da li Sjeverni tok 2 treba da bude zaustavljen ukoliko Rusija napadne Ukrajinu

„Ono što vidimo je zabrinjavajuće. Vidimo gomilanje ruskih vojnih snaga oko Ukrajine, najveće od Drugog svjetskog rata. Dakle, postoje vrlo jasni znakovi da Rusija vrši ogroman pritisak na Ukrajinu i vrlo jasno prijeti vojnom agresijom na Ukrajinu, a to se neće tolerisati. I to je ono za šta se pripremamo“, poručila je šefica Evropske komisije.

Nastavljaju se diplomatski napori da se smire tenzije, prouzrokovane ruskim gomilanjem oko 100.000 vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

“Evropska komisija je odgovorna za osmišljavanje, oblikovanje i razvijanje sankcija protiv Rusije – na finansijskom polju, ekonomskom i tehnološkom polju”, rekla je Fon der Lajen.

EU je najveći trgovinski partner Rusije sa oko 40 odsto trgovine u robi, i najveći strani investitor u Rusiji, sa 75 odsto stranih direktnih investicija koje dolaze iz Unije”, podsjetila je šefica Evropske komisije.

“Ove cifre vam govore da imamo snažnu polugu i da bi to moglo biti veoma bolno po Rusiju” ako eskalira agresiju na Ukrajinu”, kazala je Fon der Lajen i dodala da veoma podrobno radi sa predsjednikom SAD Džo Bajdenom na strateškom partnerstvu o energetskoj bezbjednosti.

Upitana o tome da li bi Rusija trebalo da bude isključena iz sistema globalnog plaćanja SWIFT ukoliko napadne Ukrajinu, Fon der Lajen je ponovila da ništa nije isključeno. Odbila je, međutim, da iznese detalje o paketu sankcija EU.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad