Srbija

Film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ osvojio tri glavne nagrade na festivalu u Čileu

Srpski film “Republika Srpska: Borba za slobodu” osvojio je tri glavne nagrade u kategoriji dokumentarnih filmova na festivalu u Čileu.

Foto: Boris Malagurski

Akademija South Film & Arts dodelila je filmu nagrade Najbolji dugometražni dokumentarni film, Najbolja režija za dugometražni dokumentarni film i Najbolja kinematografija za dugometražni dokumentarni film. Režiju potpisuje srpsko-kanadski režiser Boris Malagurski, dok je direktor fotografije Mladen Janković.

“Čestitam celom filmskom timu koji je vredno i svim srcem radio na ovom važnom filmu, posebne čestitke direktoru fotografije Mladenu Jankoviću koji je snimio neverovatne kadrove u iskrenoj želji da svetu predstavimo ono najbolje što naš narod ima,” rekao je Malagurski.

Nedavno je film osvojio i nagradu Najbolji istorijski dokumentarac na Silk Road Film Awards u Kanu, dok je dobio nagradu za Najbolji dugometražni dokumentarni film i na 7tj Art Independent Film Festival u Indiji. Nominovan je na Near Nazaret festivalu u Izraelu,Cannes World Film Festival i RED Movie Awards u Francuskoj, kao i na Barcelona Indie Awards u Španiji i Montreal Independent Film Festival u Kanadi.

“Republika Srpska: Borba za slobodu“ predstavlja uzbudljivu priču o viševekovnoj borbi srpskog naroda da bude svoj na svome, uz intervju sa proslavljenim srpskim režiserom Emirom Kusturicom. Od zanimljivih istorijskih priča do javnosti nepoznatih anegdota današnjice, film slikovito dočarava duh naroda sa zapadne strane Drine, njegov mentalitet, domaćinski odnos, srpsku hranu i muziku, kao i posebnosti različitih delova Srpske kroz zanimljive priče iz tih krajeva.

Nakon vrlo burne evropske turneje, tokom koje su bošnjački lobisti, bez gledanja filma, pokušali da ga zabrane, dokumentarac stiže i u Sjedinjene Američke Države i Kanadu. Počevši od američke premijere u Patersonu, Nju Džerziju 17. marta, film stiže gotovo dan za danom i u Džeksonvil, Nort Port, Orlando, Majami, San Dijego, Vankuver, Otavu, Najagara Fols, London (Ontario), Kičener, Toronto, Hamilton, Čikago, Atlantu, Vašington i Njujork. Režiser Boris Malagurski prisustvovaće svim premijerama i odgovaraće na pitanja iz publike nakon svake projekcije.

Sputnjik.rs

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad