Ekonomija

Fidelity consulting razbio u paramparčad program „Evropa sad 2“

Foto: canva stock

Nakon tačno 103 dana postizbornog nestrpljenja o najavljenom programu Evropa sad 2, dobili smo ni manje ni više nego najobičniji kalkulator, koji trenutnu neto platu pretvara u trenutnu bruto platu i to predstavlja kao novu neto platu.

Zvuči konfuzno? Evo vam ga na: nakon više od 3 mjeseca čekanja, dobili smo matematički iskaz koji potvrđuje naše majsko proročanstvo da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

I ne samo to – prema ovom kalkulatoru, ukidaju se doprinosi za nezaposlenost (i za zaposlenog i za poslodavca) kao i doprinosi za Fond rada. E da, ukida se i porez na dohodak koji ide opštinama.

Kako smo stigli do ovog zaključka?

Simplifikacija je majka razumijevanja. Elem, danas nam je pružena jedinstvena prilika da na sajtu ES upišemo svoju trenutnu platu i voila – na ekranu digitalno frca novi iznos neto plate (zapravo sadašnja bruto plata) posle sprovođenja finansijske „čarolije“ zvane Evropa sad 2.

Kako bi testirali ovu tvrdnju na prosječnoj plati, unijeli smo prosječnu neto platu za jul po Monstatu, od 797 evra. Šta smo dobili kad smo kliknuli na narandžasto polje? Neto plata za jul po ES 2 iznosi 993 evra, cifra koja je identična julskoj bruto plati po Monstatu.

Ovo nepretenciozno decifrovanje programa ES2 krije neizbježnu istinu: doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biće zaista ukinuti. Uz njih, ukidaju se doprinosi za nezaposlenost (i za zaposlenog i za poslodavca), doprinosi za Fond rada kao i porez na dohodak od kojega se u najvećoj mjeri finansiraju opštine.

Sveukupno, ovo će imati nesagledive posljedice po stabilnost ekonomsko-finansijskog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na neodrživo finansiranje Fonda PIO i opština.

Pitate se zašto je neodrživo? Evo matematike.

Držite se čvrsto, cifra je astronomska: za finansiranje ovog povećanja, treba nam godišnje tačno 606.872.448 evra (da, preko 600 miliona evra godišnje), ili ako vam je draže, preko 10% bruto domaćeg proizvoda. GODIŠNJE.

Za 10 godina, ovaj program koštaće 6 milijardi evra koliko iznosi cijeli BDP za 2022. godinu.

Kako smo došli do ovog astronomskog iznosa? Nimalo komplikovano.

Uzeli smo broj zaposlenih na kraju jula (258.024), pomnožili sa mjesečnim povećanjem prosječne plate (196 evra) i sve to pomnožili sa 12 mjeseci. Kada se ta tri broja pomnože, dobija se cifra od 606.872.448 evra.

Računica je jednostavna: svaki građanin Crne Gore, njih 620.000, od beba do baba i đedova, za ovu finansijsku avaturu će „izdvojiti“ po oko 1.000 evra godišnje.

Na kraju ovog uvodnog posta u najznačajnije društveno pitanje u Crnoj Gori, postavljamo nezaobilazno pitanjce koje digitalna animacija svjesno prećutkuje: OKLE ĆE SE NADOMJESTITI 606 MILIONA EVRA ILI 10% BDPa GODIŠNJE?

P.S. ođe nismo obračunali koliko para fali za najavljeno povećanje prosječne penzije na 600 evra

(Fidelity consulting) 

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad