Svijet

Fajzergejt – Dvadeset milijardi evra teška narudžbina vakcina Fon der Lajenove pod lupom evropskih tužilaca

Foto: theguardian.com

Evropski tužioci preuzeli su istragu o pregovorima o ogromnoj nabavci vakcina protiv kovida koje su vodili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i izvršni direktor “Fajzera“ Albert Burle, piše Politiko. Dogovor težak 20 milijardi evra u međuvremenu je izmenjen.

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) poslednjih meseci preuzeli su istragu od belgijskih tužilaca o Ursuli fon der Lajen zbog “mešanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, navodi se u pravnim dokumentima u koje su uvid imao portal Politiko.

Iako tužioci EPPO istražuju navodna krivična dela, niko još nije optužen u vezi s tim slučajem.

Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u Liježu početkom 2023. godine, nakon što je lokalni lobista Frederik Baldan podneo krivičnu prijavu.

Baldanova pritužba bila je usredsređena na navodnu razmenu tekstualnih poruka između Fon der Lajenove i direktora kompanije “Fajzer” Alberta Burle uoči postizanja najvećeg sporazuma o nabavci vakcina u EU na vrhuncu pandemije koronavirusa, u aferi nazvanoj “Fajzergejt”.

Baldan je 36-godišnji belgijski lobista povezan sa grupom skeptičnom prema vakcinama.

Njujork tajms, koji je prvi otkrio da je došlo do razmene kada su se predsednica EK i direktor “Fajzera” dogovarali o uslovima sporazuma, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je EK odbila da otkrije sadržaj poruka.

Moguća afera pred evropske izbore

Usled vesti da EPPO sada istražuje slučaj rizikuje se dodatno ispitivanje uloge Fon der Lajenove u velikom dogovoru o vakcini, čija je vrednost procenjena na više od 20 milijardi evra.

EPPO vodi panevropske istrage o finansijskim zloupotrebama i u teoriji bi mogao da zapleni telefone i drugi relevantni materijal iz kancelarije EK ili drugih zemalja u Evropi, kao što je Nemačka, iz koje potiče šefica Evropske komisije.

Do takvog razvoja događaja dolazi u delikatnom trenutku za predsednicu EK, jer uskoro slede evropski izbori, a u Briselu očekuju da će Fon der Lajenova dobiti drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Komisija je do sada odbijala da otkrije sadržaj tekstualnih poruka ili potvrdi njihovo postojanje. Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021. godine, provobitno je smatran trijumfom Fon der Lajenove, ali sama količina kupljenih vakcina izazvala je čuđenje.

Politiko je krajem prošle godine otkrio da je propala doza vakcina u vrednosti od najmanje četiri milijarde evra. Ugovor o vakcini sa “Fajzerom” je u međuvremenu izmenjen.

Tužba “Fajzera” protiv Mađarske i Poljske

Slučaj koji sada razmatra EPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i finansijskih tokova i ukršta se sa tužbama koje je farmaceutski gigant “Fajzer” pokrenuo protiv Mađarske i Poljske.

“Fajzer” je tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza vakcina nakon zaustavljanja isporuka.

Mađarska, sa Viktorom Orbanom na čelu Vlade, nepokolebljivi protivnik Fon der Lajenove, takođe je podnela žalbu u vezi sa ulogom predsednice EK u pregovorima o vakcini s “Fajzerom”, rekla su dva izvora upućena u slučaj, koja su tražila da ostanu anonimna.

Poljska je podnela vlastitu žalbu u novembru prošle godine, potvrdio je portparol poljske vlade. Međutim, kako je naveo, nakon izbora Donalda Tuska za premijera u decembru prošle godine, “nova vlada radi na povlačenju Poljske iz tih postupaka”.

Zvaničnik Evropske komisije rekao je da EK nema saznanja o mogućim postupcima osim iz medija.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtev za komentar, dok su “Fajzer” i EPPO odbili da komentarišu slučaj.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad