Svijet

„Fajzer“ tužio Mađarsku: Odbili da plate isporuku vakcina

Foto: Borba

Američka farmaceutska kompanija „Fajzer“ i njen partner „Biontek“ pokrenuli su u januaru ove godine pravni postupak protiv mađarske vlade zbog isporuke vakcine protiv kovida, prenio je „Politiko“.

Portparol kompanije „Fajzer“ potvrdio je slučaj, koji se odvija pred belgijskim sudom.

„Razgovori sa vladom u Budimpešti se nastavljaju“, dodali su.

Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje tri miliona doza vakcine, u vrijednosti od oko 60 miliona evra. Spor je počeo kada je Mađarska u novembru 2022. obavijestila „Fajzer“ da ne namjerava da plati farmaceutskoj kompaniji, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Sudija je održao prvo ročište o ovom slučaju u martu i odbacio „Fajzerov“ zahtev za brzom presudom i od tada se ništa nije dogodilo.

„Fajzerova“ tužba protiv Mađarske identična je onoj koju je ta kompanija pokrenula protiv Poljske. U oba slučaja zemlje su tužene zbog odbijanja da preuzmu i plate isporuku vakcina koje su tražili.

U utorak je prvostepeni sud u Briselu održao kratko prvo ročište u vezi sa „Fajzerovim“ slučajem protiv Poljske. Obije strane su se složile da ročište odlože za 30. januar.

„Fajzer“ i „Biontek“ žele da Poljska ostane pri naručenim količinama vakcine, prema ugovoru koji je potpisala poljska vlada u maju 2021″, izjavio je portparol „Fajzera“, dodajući da se tužbi pridružuje i kompanija „Biontek“.

Prema poljskom listu „Gazeta prava“, „Fajzer“ je pokrenuo parnicu pred sudom u Briselu, jer su ugovori o kupovini doza za EU sačinjeni u Belgiji.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad