Srbija

Evropski “šamar” Prištini: Evro nije legalno sredstvo plaćanja na tzv. Kosovu

Foto: canva stock

Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, s obzirom na to da je Priština jednostrano usvojila evropsku valutu 2002. godine, navodi se na sajtu Evropske centralne banke (ECB).

Takođe, ECB ukazuje da tzv. Kosovo nije član EU, ali da evro od 2002. godine služi kao de fakto sredstvo plaćanja na toj teritoriji.

ECB podseća da je isto to uradila i Crna Gora 2002. godine.

„To znači da evro tamo nije legalno sredstvo plaćanja, ali da ga je stanovništvo tako prihvatilo. Pre 2002, stanovnici Kosova i Crne Gore su koristili nemačku marku”, navela je Evropska centralna banka.

Evropska komisija je, takođe, na svom sajtu navela da tzv. Kosovo i Crna Gora koriste evro kao de fakto domaću valutu iako nemaju sporazume o tome sa EU.

„Ovo je u skladu sa starom praksom kada se tamo ranije koristila nemačka marta, kao de fakto valuta“, navela je Evropska komisija.

Evropska komisija podseća da Monako, San Marino, Vatikan i Andora, koje nisu članice EU, koriste evro kao svoju valutu, jer su zaključile monetarne sporazume sa EU.

Kako je navedeno, to im garantuje da proizvode ograničene količine kovanica evra sa svojim dizajnom na jednoj – nacionalnoj strani novčića, ali ne i da izdaju evro novčanice evra.

Evro koriste i neke francuske prekomorske teritorije koje nisu deo EU, ali nemaju mogućnost izdavanja sopstvenih kovanica.

Takozvana kosovska Centralna banka (CBK) je 27. decembra 2023. usvojila Uredbu o gotovinskom poslovanju, koja će stupiti na snagu 1. februara 2024. godine i predviđa ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad