Svijet

Evropska unija po prvi put pominje rokove za proširenje

Foto: canva stock

Predsjednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel kaže da EU do 2030. mora biti spremna na nove članice. Pritom posebno ukazuje na zemlje Zapadnog Balkana koje su već dugo na listi čekanja

Mi na obje strane moramo do 2030. biti spremni za proširenje: i zemlje Evropske unije kao i potencijalne članice, rekao je predsjednik Savjeta Evropske unije Šarl Mišel na početku 18. Strateškog foruma na Bledu koji je ovog ponedjeljka (28. avgust) otvoren u istoimenom slovenačkom odmaralištu.

Reforme potrebne na obje strane

Mišel je rekao da Evropska unija mora da govori o rokovima, što se posljednjih godina izbjegavalo. „Ako želimo da budemo vjerodostojni, moramo da govorimo o redu vožnje i o svojim domaćim zadaćama, i moramo da u pripremi strateške agende Evropske unije postavimo jasan cilj. Mislim da moramo do 2030. na obje strane da budemo pripremljeni na proširenje“, rekao je belgijski političar.

On je naglasio da to neće biti lak proces, da će uticati na političke programe, kao i na budžete, i da će iziskivati političke reforme i „mnogo hrabrosti“. „Ako želimo da se blagostanje u potencijalnim članicama približi blagostanju sadašnjih članica, biće potrebno mnogo novca“, upozorio je Mišel i najavio da će se o proširenju govoriti i na sastancima na EU vrhu ove jeseni. „Bila bi velika graška da ne sprovedemo reforme pre novog proširenja“, zaključio je Mišel.

Hrabrost zbog spominjanja rokova

Predsjednik Savjeta EU je na Bledu, govoreći pred premijerima zemalja-kandidata sa Zapadnog Balkana, rekao da su upravo u tim zemljama građani razočarani sporošću procesa približavanja. „U potpunosti se slažem s kancelarom Olafom Šolcom koji smatra da EU mora da održi svoje obećanje dato zemljama tog regiona“, rekao je Mišel.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su teški pregovori doveli do skepse u njenoj zemlji kada je u pitanju ulazak u EU. „Mi smo geografski, privredno, kulturno i u svakom pogledu evropska zemlja“, rekla je Brnabić. Zato bi EU, kako je dodala, morala da donese „hrabru odluku“ i primiti zemlje Zapadnog Balkana. Albanski premijer Edi Rama pozdravio je ideju Mišela i istovremeno naglasio da dodjeljivanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji ne smije biti na štetu puta zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji takođe učestvuje u radu foruma, pozdravio je „hrabrost“ predsjednika Savjeta EU Mišela zbog određivanja rokova za proces proširenja.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad