Crna Gora

Evropska komisija u januaru šalje eksperte za borbu protiv organizovanog kriminala

Evropska komisija (EK) poslaće od 17. do 21.januara ekspertsku misiju u Crnu Goru na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. To će biti urađeno imajući u vidu stav da misije ovakvog tima igraju važnu ulogu u političkom dijalogu između Crne Gore i Evropske unije.

Foto: Vijesti.me

Potvrdu da misija Evropske komisije dolazi od 17. do 21.januara sadrži zapisnik sa jedne od sjednica Radne grupe za poglavlje 23 u pregovorima s Evropskom unijom (EU), koji je danas objavljen na sajtu Vlade Crne Gore.

Pojašnjeno je da je u pitanju Case-based Peer review misija, odnosno, cilj je da se eksperti EK bave konkretnim slučajevima iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Ovakve misije, kako se navodi, pomažu u procjeni napretka naše zemlje u ovim oblastima a pružaju niz prilagođenih preporuka za dalje djelovanje.

Prema navodima iz izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za ovu godinu, korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i izaziva zabrinutost, dok se napominje da je zaplijenjeno preko osam tona kokaina u inostranstvu koji se povezuje sa crnogorskim kriminalnim grupama.

DPS-u odzvonilo?

Da li će ipak Evropska komisija biti ta koja će inicirati hapšenja ključnih ljudi koji se povezuju sa organizovanim kriminalnom i korupcijom u Crnoj Gori, a po pisanju medija koji su povezani sa Demokratskom partijom socijalista?

Indikativno je da nova vlast nije bila sposobna da se obračuna sa organizovanim kriminalnom, da spriječi transfer opojnih droga, duvana, da suzbije sivu ekonomiju…

Vrlo je moguće da će ovakav pritisak Zapada dovesti do pada “krupnih riba” crnogorskog sistema, kad već nova vlast ne želi, neće ili ne smije da se uhvati u koštac sa njima.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad