Vijesti

EVROPA PRED PUCANJEM! ŠTA JE TO TRULO U DRŽAVAMA EVROPSKE UNIJE

Odluka Evropskog suda pravde je uslijedila nakon što je Evropska komisija zatražila ‘finansijske kazne’ kako bi se osiguralo poštivanje presude iz jula.

Poljska vlada odbacila je presudu Evropskog suda pravde (ECJ), prema kojoj ta zemlja mora platiti milion eura dnevno, smatrajući je ucjenom.

“ECJ potpuno zanemaruje i ignoriše poljski Ustav i presude Ustavnog suda”, napisao je zamjenik ministra pravde Sebastian Kaleta na Twitteru.

Naglasio je da evropski sud prekoračuje svoje ovlasti.

“To je još jedna faza u operaciji da se Poljska liši svog uticaja na politički sistem naše zemlje, to je uzurpacija i ucjena”, piše Kaleta, prenosi dpa.

Najviši sud Evropske unije je naredio u srijedu Poljskoj da plaća kaznu od milion eura dnevno zbog toga što nije suspendirala Disciplinsku komoru Vrhovnog suda ove zemlje.

Odluka Evropskog suda pravde je uslijedila nakon što je Evropska komisija zatražila “finansijske kazne“ kako bi se osiguralo poštivanje presude iz jula, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sud je saopćio kako je kazna “neophodna kako bi se izbjegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak EU-a i vrijednosti na kojima je Unija zasnovana“, a posebno šteta po vladavinu prava.

Prislanjanje ‘puške na glavu’

Ranije je poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio EU da postavlja zahtjeve Varšavi prislanjajući joj “pušku na glavu“ te istovremeno pozvao Brisel da povuče prijetnje pravnim i finansijskim sankcijama ako želi riješiti krizu vladavine prava u toj evropskoj državi.

Morawiecki je za Financial Times rekao kako će svaki potez za smanjenje “kohezionih fondova“ biti dočekan snažnom odmazdom.

“Smatramo da je ovo već diskriminatoran pristup i diktat iz Brisela. Ali, ako će ovo biti još gore, morat ćemo razmisliti o našoj strategiji”, rekao je premijer Poljske.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad