Svijet

EU uvela 13. paket antiruskih sankcija: Na listi i firma iz Srbije

Foto: canva stock

Savet Evropske unije danas je i zvanično usvojio 13. paket sankcija EU protiv Rusije, koji bi trebalo da stupi na snagu nakon objavljivanja u službenom glasniku EU.

Sankcije se uvode povodom godišnjice početka Specijalne vojne operacije, a novi paket predviđa mere protiv 194 fizičkih i pravnih lica, sa akcentom na ruskom vojnom i odbrambenom sektoru.

Na listi je i kompanija iz Srbije, a, kako prenose “RIA Novosti”, i severnokorejski ministar odbrane.

Ime kompanije iz Srbije koja je potpala pod sankcije nije precizirano u poslednjem izveštaju Saveta EU, ali se navodi da je ona jedna od 27 sankcionisanih organizacija, koje “direktno podržavaju vojno-industrijski sektor Rusije tokom agresorskog rata u Ukrajini”.

MMF: Strani donatori neophodni za održivost ukrajinske ekonomije, Rusija prevazišla očekivanja
MMF: Strani donatori neophodni za održivost ukrajinske ekonomije, Rusija prevazišla očekivanja
U tekstu se dalje pojašnjava da je kompanija iz Srbije učestvovala u “zaobilaženju trgovinskih ograničenja”, koje su uvedene protiv Moskve.

Iz istog razloga, sankcionisane su i kompanije iz Indije, Šri Lanke, Kine, Kazahstana, Tajlanda i Turske.

“Restriktivne mere EU zbog radnji koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine do sada su uvedene protiv više od 2.000 fizičkih i pravnih lica”, podseća Savet EU.

U saopštenju se dalje navodi i da nove mere imaju za cilj da se Rusiji onemogući pristup delovima za bespilotne letelice.

Takođe, uvode se i dodatne restrikcije za izvoz robe iz EU u Rusiju, ali onih artikala koja bi mogli da ojačaju proizvodne kapacitete Ruske Federacije.

Paket je usvojen dan pre isteka dve godine od pokretanja SVO. Operacija je započeta 24. februara 2022.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad