Srbija

Eskobar: Imamo problem sa Kurtijem

Foto: Tanjug

Sutra putujem na Kosovo i Metohiju, najavio je član američke administracije zadužen za Zapadni Balkan

Zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i Evropska unija, NATO, Velika Britanija, ali i mnogi drugi poput Albanije i Severne Makedonije.

On je to rekao na onlajn konferenciji za novinare na pitanje da li SAD i dalje vide Prištinu kao partnera.

“Partnerstvo SAD i naroda Kosova ne zavise od jednog čoveka ili stranke, ali imamo problem u komunikaciji sa Kurtiji. Imali smo, uživali u veoma, veoma bliskom partnerstvu sa Kosovom u prošlosti. Veoma bismo voleli da se taj odnos vrati na onaj kakav je bio pre”, rekao je Eskobar.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, Eskobar je rekao da Priština nikada nije rekla da li prihvata predlog statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, kao i da je SAD teško da razume zašto to ne čine.

“Želim da ponovim, ZSO ne bi bila druga Republika Srpska. To ne bi bila država u državi. U statutu koji dozvoljava izvršnu vlast, izvršnu vlast ili bilo šta što bi moglo da stvori ustavna ili funkcionalna pitanja za Kosovo. To je jednostavno prilika za opštine sa srpskom većinom, da koordiniraju pružanje opštinskih usluga na srpskom jeziku za građane Kosova. To je to. I to je pravno obavezujuće. Tako da smo čuli mnogo različitih razloga zašto to nije podneto ili zašto nije napredovalo, nijedan ne prihvatamo. Trebalo bi da se krene dalje”, rekao je Eskobar.

On je dodao da se SAD zalaže za to da dođe do nastavak dijaloga, kao i da nema alternative dijalogu i pozvao Beograd i Prištinu da poštuju dogovoreno u Briselu i da sprovode dogovoreno u dobroj volji i spreče provokacije.

“To je i razlog mog putovanja na Kosovo”, rekao je Eskobar.

On je kazao da sutra putuje na Kosovo.

“Nakon toga putujem i u Crnu Goru gde ću razgovarati sa rukovodstvom te zemlje o NATO-u i evropskom putu”.

Eskobar se osvrnuo na izjavu ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera da je trenutno teško za SAD da se zalaže za Prištinu u međunarodnoj areni.

“Put ka EU i NATO vodi preko pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Te zemlje bi želele da vide napredak po svim pitanjima koja su obuhvaćena dijalogom koji vodi EU. Ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partnere i nemoguće je da ubedimo da napreduju u daljoj integraciji Kosova. Veoma sam zabrinut što Kosovo ne čuje američku ponudu za partnerstvo za dalje i brže pomeranja integracije”, rekao je Eskobar.

Odluka CBK o dinaru katastrofalna

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan nazvao je katastrofalnom odluku takozvane Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i pozvao vladu u Prištini da sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi se pronašlo rešenje za takvu odluku.

On je pozvao vladu u Prištini da ozbiljno shvati zabrinutost međunarodne zajednice o tretmanu manjina na teritoriji KiM.

“Potrebna nam je da Vlada Kosova sarađuje sa međunarodnom zajednicom da pomogne u pronalaženju rešenja za ovu, rekao bih, katastrofalnu odluku, pa čak i nekompetentnu odluku o sprovođenju odluke koja je stvorila haos u ekonomiji Kosova”, rekao je Eskobar.

On je istakao da postoji mnogo izveštaja o poteškoćama sa kojima se suočavaju građani na KiM, koji zavise od socijalnih isplata iz Srbije, i nabrojao pet razloga zbog kojih su SAD zabrinute u vezi sa donošenjem odluke takozvane Centralne banke Kosova.

“Jedan je brzina kojom je sprovedena”, rekao je Eskobar naglasivši da se ne radi o legitimnosti odluke, već o njenoj implementaciji.

U tom kontekstu ukazao je na primer Francuske kojoj je trebalo skoro godinu dana da uvede evro, dok su, istakao je Eskobar, na severu KiM hteli da sprovedu odluku za manje od tri nedelje.

Eskobar je istakao i da vlada u Prištini nije pružila nikakvu alternativu ljudima da prime svoje isplate.

“Ti ljudi zavise od isplata, i oni treba da ih primaju, imaju pravo na njih”, naglasio je Eskobar.
Naveo je i da nije bilo kontakta sa zajednicama na koje je uticala odluka tzv. CBK zbog čega su mnogi koji su njome pogođeni “ostavljeni da nagađaju šta je sledeći korak”.

Eskobar je među razlozima naveo i da je Priština, dve nedelje pre objavljivanja ove odluke, dogovorila u Skoplju na samitu Zapadnog Balkana i EU da će postojati mehanizam za plaćanje do kraja godine, što, naglasio je, znači da, da je Priština sačekala, meganizam plaćanja za transparentna elektronska plaćanja bio bi rešen.

“I peti razlog je bio da smo se borili da nateramo Kosovo da dozvoli međunarodnoj zajednici da pomogne u pružanju tehničke pomoći u pronalaženju rešenja za ovo pitanje”, naglasio je Eskobar.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad