Svijet

Erdogan ugostio Dodika: Teme razgovora vođenih u Ankari nepoznate!

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan primio je danas u Ankari srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, saopšteno je na zvaničnom tviter nalogu šefa turske države.

Foto: Kurir

Dodik je juče rekao da će sa turskim predsjednikom razgovarati o situaciji u BiH.

On je posle susreta sa specijalnim američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom u Sarajevu, rekao da će sa Erdoganom otvoreno govoriti o aktuelnoj situaciji u BiH, jer ga, kako je rekao, cijeni kao velikog lidera, velike nacije.

Dodik je uvjeren da je Erdogan do sada dobijao jednostrane informacije iz BiH.

Očekuje se da će Dodik predsjedniku Turske predočiti inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o zajedničkom susretu predstavnika sva tri naroda u BiH i predsednika Turske, Srbije i Hrvatske, koju je, međutim, odbio lider SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović, koji sa šefom turske države ima veoma bliske odnose, nedavno je boravio kod Erdogana, a sinoć je za sarajevsku N1 tv. potvrdio da se protivi zajedničkom sastanku koji je inicirao Milanović.

On je potvrdio da Erdogan ima dobre odnose sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, pa i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ocjenivši da je turski predsjednik čovjek „kojem to polazi za rukom“.

Izetbegović je ideju Milanovića nazvao „tri velika brata“ i istakao da na to ne treba pristati, da on nije pristao, ali nije rekao i zašto.

Erdogan je u nedelju u razgovoru sa BiH dijasporom u Turskoj rekao da će uskoro boraviti u jednodnevnoj posjeti Srbiji ili će pozvati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti Tursku.

Istakao je da je tokom njegove avgustovske posjete Sarajevu srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

– Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje uticaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rješavanje problema – rekao je Erdogan, prenio je turski dnevnik Hurijet.

Prema njegovim rečima, posredovaće ako su na to spremna i preostala dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, sa koima će se, kako je rekao, takođe sastati ovih dana.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad