Svijet

Erdogan odustao od puta jer Britanija nije ispunila bezbjedonosne protokole koje je tražio

Turski zvaničnik otkrio zašto se Erdogan jutros vratio u Ankaru, tik nakon što je krenuo ka Glazgovu, gdje je trebalo da prisustvuje klimatskoj konferenciji. Podsjetimo, svim svjetskim medijima odjeknula je vijest da je turski predjsednik Redžep Tajip Erdogan otkazao planove da prisustvuje klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgovu i da se vratio rano jutros u Tursku nakon što Velika Britanija nije ispunila zahtjeve Ankare o bezbjednosnim protokolima.

Foto: Kurir

Vijest su potvrdila dva turska zvaničnika koja su želela da ostanu anonimna, prenose mediji.

Erdogan se vratio u Tursku sa samita G20 u Rimu umjesto da putuje na samit o klimi u Glazgovu, objavila je državna agencija Anadolija. Tursko predsjedništvo nije objavilo razlog Erdoganovog neplaniranog povratka u zemlju.

Jedan zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da postoje problemi sa protokolom u vezi sa planiranim prisustvom predsjednika Turske sastanku u Glazgovu. Drugi turski zvaničnik rekao je da britanske vlasti nijesu ispunile zahtjeve Turske u vezi sa protokolom i bezbjednosnim mjerama.

“Predsjednik je donio takvu odluku jer naši zahtjevi u vezi sa brojem vozila za obezbjeđenje i neki drugi bezbjednosni zahtjevi nisu u potpunosti ispunjeni“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Rojtersu.

Ranije se očekivalo da će se Erdogan u Glazgovu sastati sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, ali su se dvojica predsjednika sastala u Rimu u nedjelju.

S druge strane, na samitu u Glazgovu neće biti ni ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je trebalo video-linkom da se obrati okupljenima, ili se bar tako spekulisalo. Izgleda da ni njega neće biti u Glazgovu jer, kako je objasnio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Britanija uopšte nije obezbijedila i osigurala njegovo obraćanje putem video linka.

Putin je umjesto toga snimio video poruku učesnicima jednog od panela konferencije, izjavio je danas portparol Kremlja.

“Nažalost, predsjednik neće održati svoj govor na Konferenciji UN-a o klimatskim promjena COP26, jer ne postoji mogućnost da učestvuje na samitu putem video veze. Međutim, učesnici konferencije u Glazgovu će razgovarati o šumarstvu i drugom korišćenju zemljišta, a predjsednik je već snimio video poruku da im se obrati”, izjavio je Peskov, a prenosi ruska agencija Tass.

“Nažalost, neće biti direktnog govora predsjednika, jer to jednostavno nije predviđeno formatom ovog događaja“, dodao je portparol.

(BORBA)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad