Svijet

Erdogan obećao pred drugi krug: „Neću promijeniti stav prema Rusiji ako budem ponovo izabran“

Turski predsjednik Tajip Erdogan izjavio je u utorak da, ako pobijedi na predsjedničkim izborima, namjerava da zadrži istu politiku u odnosima sa Ruskom Federacijom i drugim zemljama kao i do sada, pišu RIA novosti.

Foto: Borba

Ranije je pres-sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov , komentarišući izjavu turskog predsjedničkog kandidata iz opozicionog „Narodnog saveza“ Kemala Kiličdaroglua o miješanju Ruske Federacije, rekao da se Moskva ne miješa u unutrašnju politiku i u izbornim procesima drugih država. Erdogan je pozvao Kiličdaroglua da se „postidi“ nakon njegovih izjava o navodnom miješanju Rusije u izbore u zemlji.

„Privlačiti jednu zemlju i izazivati drugu, kao što to čine u Republikanskoj narodnoj partiji – to nije u našim principima“, rekao je Erdogan.

Do sada smo se držali politike „zagrljaja“ sa svim zemljama – sa Ruskom Federacijom, SAD, Kinom, sa svim zapadnim zemljama, održavali smo stalne kontakte. Kao predsjednik Turske, ne mogu sebi da priuštim da budem uvrijeđeni i ljuti. Sreo sam sve najbolje što ću i dalje činiti, jer je to od koristi za zemlju. Kada odbacite jednu zemlju, gubite“, rekao je Erdogan.

Turska opozicija se protivi miješanju bilo koje države u predsjedničke i parlamentarne izbore 14. maja, uključujući i Sjedinjene Američke Države, rekao je zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije (CHP) Oguz Salidži u intervjuu. On je odbio da komentariše izvore informacija o navodnom miješanju Ruske Federacije.

U Turskoj su 14. maja održani parlamentarni i predsjednički izbori. Visoka izborna komisija Turske u ponedeljak je zvanično objavila drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti održani 28. maja. Prema CIK-u, Erdogan dobija 49,51 odsto glasova, njegov rival Kemal Kiličdaroglu – 44,88 odsto.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad