Srbija

Episkop Teodosije Srbima na KiM: Ne napuštajte svetu zemlju, ostavite je svojoj deci

Foto: Tanjug

I ova deca imaju pravo i na ovu zemlju i na ovu lepotu i na ove svetinje, kao što smo i mi imali pravo, rekao je vladika na liturgiji u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića

Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da ne napuštaju svetu srpsku zemlju, da ostanu svoji na svome, uzdajući se u svoju crkvu. On im je rekao da nisu sami.

Ovu poruku episkop je vernicima uputio iz crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića, u kojoj je sa sveštenstvom služio svetu liturgiju.

Okupljenim vernicima, preostalim u više srpskih sredina u opštini Obilić, episkop je preneo da nam današnje Sveto jevanđelje govori o čvrstoj veri u Gospoda.

“I kada smo u opasnosti, u neprilici, nevolji, bolesti, nemaštini, treba da se setimo Gospoda i da stremimo da budemo bliži Gospodu. A možemo da mu se približimo, u vreme časnoga posta, molitvom i postom, znajući da kada smo u njegovoj blizini da ćemo dobiti isceljenje duše i tela”, rekao je vladika Teodosije.

Dodao je da ako imamo mir Božji u sebi, onda nam ništa spolja ne može nauditi, nikakav strah nas ne može smutiti i onda nećemo praviti greške, onako kako ih često pravimo u ovom životu.

“Imamo mir Božji u nama, znači da imamo braćo i sestre ljubavi prema Bogu, prema Crkvi, prema ovoj svetoj zemlji kojom hodimo i kojom su hodili naši preci, prema ovim svetinjama koje su nam date od Boga i od naših svetih. Ako imamo tu ljubav onda nećemo pogrešiti”, rekao je vladika.

Ukazao je da se varaju oni koji su okrenuti samo sebi i sticanju materijalnog, misleći da time postižu zemaljsku sreću i zemaljski mir.

“Jedini pravi mir i blagostanje i sreća dolaze od Gospoda. To je ono što ne prolazi. Ovo zemaljsko je kao senka i san. Sada ih vidimo ali ih onda nema. A sa ovim životom treba da zadobijemo večni”, preneo je vladika.

Preostalim Srbima u opštini Obilić i šire na Kosovu i Metohiji poručio je da su kao narod Božji i narod pravoslavni, primili veru, krsno ime, svetinje, zemlju i sve to i nasledstvo.

“A na nama je da to sačuvamo i da životom svojim osveštamo i na nama je da sve to predamo ovoj deci. I ona imaju pravo i na ovu zemlju i na ovu lepotu i na ove svetinje, kao što smo i mi imali pravo. Onda nećemo pogrešiti i imaćemo spokojstvo i mir Božji u duši”, istakao je vladika.

Čestitajući vernicima praznik, episkop im je poželeo da ih ukrepi, da im snage i hrabrosti da opstanu svoji na svome, zajedno sa svojom crkvom.

“Niste sami. Tu su i sveštenici, tu su i monasi, tu su naše svetinje. Tu su vaši bližnji koji ni po kakvu cenu neće da napuste ove svete prostore. Znači niste sami a svi smo mi sa Gospodom, koji nas nikad neće napustiti ako mi njega ne napustimo”, poručio je vladika Teodosije tokom liturgije u Babinom Mostu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad