Vijesti

Episkop Kirilo: Sveta dinastija Nemanjića je ukorijenjena u današnjoj Crnoj Gori!

Živimo u vremenu političkih eksperimenata sa pojedincima i nacijama i u dobu kada neke političke, ideološke, nekad i otvoreno bogoboračke sile pokušavaju da promijene genetski kod odnosno istoriju i tradiciju srpskog naroda, kazao je episkop Krilo na svečanosti povodom Dana Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Foto: Radio Svetigora

U knjižari Matice srpske ovaj dan je svečano obilježen u subotu 13. novembra, a u sklopu svečanosti promovisana je knjiga “Crna Gora kroz istorijska dokumenta”, koju je priredio Jovan Markuš, a likovno opremio Mirko Toljić.

– Pravoslavna crkva ima od početka teritorijalno ili geografsko uređenje i organizaciju i nikako to nije vezano samo za jednu naciju ili jedan narod. Tako je i širi prostor Balkana ostajao pod crkvenom vlasti Carigrada sve dok srpski narod nije došao do svog duhovnog punoljetstva i zaslužio da dobije svoju autokefalnu Crkvu. Sveti Sava, čiji je otac Stefan (Simeon) rođen na Ribnici u Podgorici, bio je taj angel Božji koji nas je jednom zauvijek okrenuo na istok prema Jerusalimu, Carigradu i dao nam zavjet da čuvamo Pravoslavnu vjeru. Tako je i formirana Srpska pravoslavna arhiepiskopija ili zatim Patrijaršija, kao jedna od mnogih autokefalnih kanonskih jurisdikcija jedne Svete saborne (katoličanske) pravoslavne crkve- besjedio je episkop.

Vladika je naglasio da Srpska pravoslavna crkva danas obavlja svoju misiju na svim kontinentima zemljine kugle i da u njoj ima i Srba i Crnogoraca i Amerikanaca i Brazilaca i Afrikanaca i drugih naroda i nacionalnosti i rasa.

– Zove se srpska jer se istorijski složilo da su Srbi kao narod i stvorili tu Crkvu i najvažnije ličnosti među svetima u njoj jesu Srbi. Dalje preko 90 posto njenih članova su Srbi. Međutim, zbog gornjih razloga, Crkva čuva identitet svakog pojedinca i naroda i ne želeći uvrijediti nacionalno osjećanje nijednog čovjeka ili naroda, Crkva zato u svojim lokalnim nazivima ugrađuje specifičnosti lokalnog stanovništva. Tako imamo: Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Eparhiju hercegovačku, Eparhiju buenosajresku-južno centralnoameričku, Eparhiju austalijsku i tako dalje. Sve je u Crkvi skladno, svi pojedinci i narodi se ugrađuju u nju kao živo kamenje- poručio je on.

Govoreći i Markušovoj knjizi, episkop je kazao da su ovakva djela itekako potrebna da nas podsjete odakle smo došli, ko su bili naši preci i kuda idemo.

– Sveta dinastija Nemanjića čiji korijeni ovdje na ovoj blagoslovenoj zemlji Zeti, ili današnjoj Crnoj Gori, su nam postavili granice i smjernice. Na sve to nas je podsjetila i svetorodna dinastija Petrovića, a i u naše dane naš blaženog spomena Mitropolit Amfilohije. Ako se budemo držali tih orijentira onda nećemo zalutati ni kao narod ni kao pojedinci- zaključio je episkop Kirilo.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad