Vijesti

Episkop Kirilo: Mnogi bi bili srećni kada bi srpski narod u Crnoj Gori zaboravio Kosovo i Metohiju

Episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički Kirilo kazao je da bi mnogi bili srećni kada bi srpski narod u Crnoj Gori zaboravio Kosovo i Metohiju i kada bi ga se odrekao.

Foto: Kurir

Vladika je sinoć uoči praznika Svetog kralja Stefana Dečanskog, a i slave humanitarnog omladinskog kluba „Mladi za Kosmet“ iz Podgorice, u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja služio večernju službu.

„Ti ljudi koji traže mir ovoga svijeta oni, će izgubiti vječni mir u Carstvu nebeskom. Zato su kralj Stefan i Milutin prije svega bili pastiri duša. Naravno, ako tako imaš cilj pred sobom, onda će ti se sve ostalo dodati“, istakao je episkop u svojoj besedi.

Naveo je da su oni bili bogati, ali su imali neprestane ratove i čarke.

„Tako je to na ovom balkanskom trusnom području. Ne možemo očekivati da nam je sve potaman. Ali ugledajući se na naše velike kraljeve, nikada se ne treba odricati Hrista i onoga što je Njegovo, naročito ne našeg svetog Kosova i Metohije”, poručio je Kirilo.

Dodao je da srpski narod vjeruje dok je kralj Stefan na Kosovu da ono ne može i neće propasti.

„On ga čuva svojim molitvama, pa njegova svetinja, manastir Visoki Dečani, nikada nije stradala za ovih 700 godina njenog postojanja. Da se ugledamo na Svete kraljeve Milutina i Stefana Dečanskog, ne u dijelu njihovih problema i nesporazuma koje su imali međusobno kao otac i sin, nego u dijelu kako su vladali, kako su bili čuvari, pastiri duša“, naveo je vladika.

„Zato im je Bog davao i ovozemaljsko bogatstvo i podigli su toliko manastira i crkava, koje nam, slava Bogu, i danas kao svetionici svjedoče i pokazuju put. Na njih da se ugledamo, njihovu molitvu da imamo, da se molimo njima da nas upute na put Hristov”, zaključio je episkop.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad