Svetinje

Episkop bački Irinej: Ako zaboravimo Kosovo, sami ćemo biti zaboravljeni

Foto: Tanjug

Dokle god bude bilo Srba na ovoj planeti, i dok budu pravoslavni, oni će živeti upravo Kosovskim zavetom, dodao je vladika

Ako Srbi zaborave Kosovo, i sami će biti zaboravljeni, poručio je episkop bački Irinej Bulović s naučnog skupa “Kosovo i Metohija – istorija i kulturno nasleđe”, koji se održava u Beogradu.

“U našem slučaju, ako zaboravimo Kosovo i Peć, Prizren, Gračanicu, Dečane, sve naše svetinje, bićemo zaboravljeni i sami ćemo sebe zaboraviti, što ne dao Bog”, rekao je vladika Irinej, držeći izlaganje na temu “Aktuelnost Kosovskog zaveta”.

Episkop je istakao da je Kosovski zavet, kao naš doživljaj Hristovog Novog zaveta, aktuelan ne samo danas već trajno.

Kako je naveo, dokle god bude bilo Srba na ovoj planeti, i dok budu pravoslavni, oni će živeti upravo Kosovskim zavetom.

“Naš narod, kao hrišćanski narod, nepogrešivo je osetio duhovnu suštinu Lazarevog opredeljenja, njegove ličnosti, i duhovnu suštinu onoga što se odigralo na Kosovu polju u dan one bitke 1389. godine, a što se evo vekovima odigrava na tom istom Kosovu, grdnom sudilištu, i ovde dok mi sad govorimo, a kako stvari stoje, tako će izgleda biti i u doglednoj budućnosti”, rekao je vladika Irinej.

Takođe, istakao je da ako Srbi izgube Zavet, izgubiće i identitet.

“Kosovske delove drži na okupu upravo Zavet, zavetno iskustvo jednog naroda. U našem slučaju, Kosovski zavet kao temeljno iskustvo našeg naroda. U protivnom slučaju, ako takva osnova ne postoji, identitet će biti irelevantan”, ocenio je episkop bački, ali i dodao da se nacionalni identiteti danas medijima i propagandom mogu fabrikovati.

Episkop Irinej je rekao da čovek s Bogom sklapa zavet, bez čega i nije puni i pravi čovek već nedovršen i nesavršen.

“On je u tom slučaju samo biće koje diše i ništa više, kao što je pre dva dana rekao predsednik naše države (Aleksandar Vučić), potpuno u duhu Kosovskog zaveta, shvatajući i tvrdeći da samo kao zavetno biće, kao biće zaveta, čovek ne samo što diše telesno nego diše, živi i duhovno”, zaključio je episkop Irinej.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad