Svijet

Ekspert predviđa: Sprema se najveća energetska kriza u posljednnjih 50 godina

Cijene gasa i nafte bi ove zime mogle da dostignu novi maksimum, ako se ostvari prognoza o hladnoj zimi. U tom slučaju će i energetska kriza u svijetu dostići vrhunac, rekao je direktor za investicije „Sakso banke“ Stin Jakobsen.

Foto: Kurir

„Mislim da ćemo ove zime biti svjedoci vrhunca energetske krize. Tako nešto nismo doživjeli od 1973. godine. Ali, ove godine, ove zime ćemo to vidjeti“, rekao je on.Jakobsen smatra da će to podići cenu nafte.„Ne bih se iznenadio ako cijena nafte bude iznad 100 dolara za barel već u prvom kvartalu 2022. godine“, rekao je.Međutim, energetska kriza se može završiti iste godine.

„Nisam meteorolog, naravno, ali posmatrajući dugoročne prognoze onda postoji velika verovatnoća da će zima biti veoma hladna. U tom slučaju će cijene prirodnog gasa, nafte i tečnog prirodnog gasa početi da rastu, jer su zalihe veoma male. Ovo je neka vrsta idealne oluje. Odnosno, nivoi zaliha su niski, vreme je hladno i cene su zato visoke. Dokle one mogu da odu? Naravno, samo još više“, smatra on.

Prema mišljenju eksperata Sakso banke, pauza u volatilnosti (rasponu i brzini kretanja cena) gasa, koja je primećena u poslednje vreme je privremena.

„Vidimo izglede za još veće cijene, kako u Aziji, tako i u Americi i Evropi“, zaključio je on.
Ranije su u „Gaspromu“ govorili da ne očekuju veliko sniženje cijene gasa u Evropi tokom narednih mjeseci, ali njegova cijena oko 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara nije održiva.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad