Božićni intervju

EKSKLUZIVNI BOŽIĆNI INTERVJU: Boris Malagurski

U ovom ekskluzivnom božićnom intervjuu, kandasko-srpski reditelj Boris Malagurski otvara se kao nikada ranije, iznoseći detalje svoje karijere i života koje nikada nije javno otkrio. Od svojih ranih dana u filmskoj industriji do svojih najnovijih projekata, Boris nas vodi na putovanje kroz svoju legendarnu karijeru gradjansko delovanje i nudi uvid u svoj kreativni proces i umetničku viziju. Svojom karakterističnom duhovitošću i šarmom, Boris se bavi našim pitanjima i nudi iskrene uvide u život, stradanje i neprestanu borbu srpskog naroda.

Foto: Boris Malagurski

U godini za nama uspešno ste predstavili publici Vaš novi film “Republika Srpska borba za slobodu”. Da li ste zadovoljni odzivom publike?

  • Veoma sam zadovoljan i posebno sam zahvalan bošnjačkim ekstremistima koji su slepom hajkom protiv filma rasplamsali interesovanje strane publike za film i tematiku koju film obrađuje. Najviše sam zahvalan, naravno, publici koja je sa oduševljenjem dočekala film širom Evrope, kao i našeg regiona. Većina mi govori da nam je ovo najbolji film do sada.

Da li je u današnje vreme teško uspešno prikazati svetskoj javnosti kulturu i identitet srpskog naroda, a da to ne probudi mržnju i razdor kod drugih naroda?

  • Nije lako, ali nećemo da kukamo. Bitno je da smo uprkos kampanji, koju je Kanton Sarajevo preko svojih satelitskih organizacija iz dijaspore vodio protiv filma, uspeli da predstavimo film manje-više tamo gde smo i planirali. A na kraju ćemo ga prikazati i u više gradova nego planirano. Mržnja drugih prema Srbima postoji i ona generiše političku agendu koju pokušavaju da ostvare koristeći naš film kao povod. Ali nisu uspeli da nas zabrane i ta mržnja ostaje njihov problem, ne naš.

Bilo je dosta polemike oko Vašeg novog filma u regionalnim medijima kao i dosta surovih napada bošnjačkih i albanskih lobista. Koliko takvi negativni komentari utiču na Vas?

  • Raduje me svaki negativan tekst i komentar o filmu, jer je to besplatna reklama. Jedan moj prijatelj iz Kanade je izračunao da ukupna vrednost svih tekstova koje su generisali o filmu nadmašuje milion američkih dolara. Naš tim takvu reklamu ne može da plati. Samo neka nastave, imaju moju podršku u tome. Što više fabrikuju priču da je film ‘zabranjen’, to će više stranaca želeti da pogleda taj film.

Prateći Vaš rad uredništvo portala Odbrana primetilo je i poruke podrške od strane pojedinih Bošnjaka koji su podržali Vaš novi film iako su druge vere i nacije, smatrajući da se ne može suditi nečemu što niste videli. Da li Vam i koliko znači takva podrška?

  • Izuzetno mi znači, naravno, jer film nije usmeren protiv Bošnjaka ili bilo kog drugog naroda. Što se Bošnjaka konkretno tiče, u filmu smo nedvosmisleno osudili zločine protiv njih i ostalih naroda. Jedan Bošnjak koji je bio na premijeri u Beogradu rekao mi je da mu se film dopao, da se ne slaže sa svim pogledima iznetim u filmu, ali da je baziran na činjenicama i da doprinosi boljem razumevanju između posvađanih naroda.

Crnogorska publika kao i publika širom sveta je imala priliku da pogleda Vaš fenomenalan dokumentarac “Crna Gora podeljena zemlja” u kojem ste prikazali sve nedaće srpskog naroda u Crnoj Gori u borbi za slobodu.Da li smatrate da je sloboda za srpski narod najvažnija stvar bez koje Srbi ne mogu?

  • To je ono što nas definiše. Nisu slučajno svi kolonizatori i okupatori iz prošlosti uvek najveću ‘muku’ mučili sa Srbima. I dan danas smo tvrd orah i toga ne treba da se stidimo. Nekada deluje da smo izgubili taj borbeni duh, ali kada god je teško i okolnosti zahtevaju na jedinstvenu borbu, ne predajemo se. Kao što je rekao Emir Kusturica u našem poslednjem filmu, Srbi su narod koji nikada do kraja nije bio pokoren. Tako će i ostati.

Filmska industrija prepuna je anegdota. Da li postoji neka koja je Vama ostala u sećanju?

  • U veoma lepom sećanju mi je prvi dan snimanja filma o Crnoj Gori u Podgorici. Čim smo počeli da snimamo, policija nas je sve pohapsila. Odveli su me u Centar za bezbednost i 5 sati ispitivali. Bilo mi je to vrlo zanimljivo, jer nikad do tada nisam priveden. Sećam se koliko su bezbednjaci bili zbunjeni kad sam na pitanje ‘ko finansira film’ odgovorio: ‘Narod!’ i pokazao spisak donacija. Ništa im nije bilo jasno, pa nisu znali šta da rade sa mnom i pustili su me na slobodu.

Da li u budućnosti planirate snimanje nekog novog filma?

  • Naravno, ali ne smem da pričam o tome unapred, uhapsiće me preventivno.

Primetili smo Vaše angažovanje na ekološkim protestima protiv kompanije Rio Tinto o kojoj ste govorili i u Vašoj autorskoj emisiji “Malagurski ukratko”. Da li mislite da je ta bitka dobijena ili tek sledi borba za očuvanje zdrave životne sredine?

  • Mislim da je zagađenost vazduha tema broj jedan na Balkanu. Bez mnogo toga se može, ali bez zdravog vazduha ne može. U Srbiji oko 15.000 ljudi godišnje strada zbog zagađenog vazduha. Tako da je borba za očuvanje zdrave životne sredine u toku, a borba protiv Rio Tinta je samo deo te priče. I ne mislim da je Rio Tinto odustao od rudnika litijuma u Srbiji, ali nije problem da ih pobedimo ponovo, spremni smo.

Za kraj našeg razgovora, koju poruku šaljete našim čitaocima u novoj godini?

  • Čitaocima želim da kod sebe brižno gaje ono što vole, a menjaju ono što bi voleli da promene. Da čuvaju ljude oko sebe koji im znače i da se manje nerviraju zbog onih ostalih. Da manje kukaju, a više rešavaju.

TRAILER ZA NOVI FILM BORISA MALAGURSKOG MOŽETE POGLEDATI OVDE

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad