Božićni intervju

EKSKLUZIVNI BOŽIĆNI INTERVJU: Aleksandar Avramov

U ovom ekskluzivnom božićnom intervjuu, tekstopisac pesama Lazarica i Zvona Noter Dama Aleksandar Avramov odgovara na neka od najaktuelnijih pitanja iz svog života koja su mu se desila u prethodnom periodu kao i na pojedinosti koje nikada ranije nije iznosio u javnosti. Upućuje javnost u neke od narednih projekata i govori o duhovnom preporodu srpskog naroda zasnovanom na Litijama.

Da li istoriju zaista pišu pobednici?

 • Istoriju pišu oni veliki vodjeni silom zla. Naš narod je pobeđivao ,ali nije zapisivao kao ostali. Mi smo naše pobede davali Gospodu zato nismo mnogo pričali o njima. Isto kao kada čovek poklanja crkvi nesto vredno on o tome ne priča. Zato su drugi , oni lažni i bahati uzimali na sebe naše darove i gordili se njima. Setite se boja na Kosovu 1389. kralj Tvrtko koji je poslao samo jedan odred vojske Lazaru i nije nakon bitke javio Trogiru da je Lazar pobedio već on.

Gde najviše pronalazite inspiraciju za Vaše pesme?

 • To je više spoznaja nego inspiracija. Kada bih pisao ljubavnu pesmu rekao bih da me je ljubav inspirisala. Ovo je moj put. Ja ovo živim 20 godina. Pesma je došla kao molitva. Otvorio se taj link još 2016. godine. Osećam se i dan danas nedostojno za takve darove od Gospoda ,ali pišem ih uvek u suzama isto kao i kada se molim.Kada sam pisao Lazaricu i izgovorio na kraju refrena “NE DAM Srbiju” sećam se da sam dobio visoku temperaturu koja je trajala sat vremena i nestala. Kasnije je vreme pokazalo da to delo je mogao da napiše samo Bog a ne ja.

Sarađivali ste sa mnogo pevača. Da li biste i sa kim izdvojili saradnju kao najlepšu?

 • Svi su oni dobri ljudi. Bog im je dao glas ali ne i svima smisao. Oni svoj glas unovčavaju i to je ok. Ali onda tako dođem ja kao neka kletva i zamolim ih da otpevaju nešto o svom narodu. Prvo sam ih molio i uvek nailazio na reči ” ali ja pevam i drugima. ” Ljutio sam se dok objašnjavam da ja nikoga u pesmi ne vređam već oživljavam istinu i svoje predke ,objašnjavao da će jednoga dana sve njihove pesme nestati a da će ostajati samo ona koja peva o Onima koji nisu nestali sve ove vekove. Izgubio sam želju da ih molim i razočarali bi se u 90% estrade kada bi rekao istinu o njima. Sto se tiče mojih izbora koji su se odazvali svi su prihvatili bez reči i ponosno. Izdvojio bih Uroša ne zato što je on dobio po svima najbolju pesmu već po tome sto da je dobio i najgoru on bi je pevao na nastupima ponosno i srcem. Zato Lazarica i živi ma koliko je ušla u sve pore naroda , Uroš to nosi , Uroš leti sa Lazaricom, baš kako je i Stefan Nemanja rekao Bog je čoveku dao pesmu da leti a andjelima krila. Ako vam neko pokloni ikonu , ako je okačite na zid vi je oživljavate molitvama i dajete joj smisao, ako je stavite u fijoku vi je niste oskrnavili ali je bolje da ste je poklonili nekom drugom nego bacili u zaborav. Mislim da sam sve rekao.

U jednom podkastu ste spomenuli da znate gde je sahranjen Miloš Obilić. Da li ste spremni da otkrijete javnosti tu informaciju i da li bi takvo jedno otkriće na neki način izmenilo srpsku istoriju?

 • Tačno. Znam gde je sahranjen Pavle Orlović i vojvoda Miloš Obilić. Znam i ko ih je tu sahranio. Imam dokaze za svaku reč koju izgovaram jer jedna kap laži otruje okean istine. I nije meni važno ako me narod stavi na krst već se plašim da ne izgubim onaj link blagodati koji dobijam od Njega koji jedini beše Istina. Zašto do sada niko to nije otkrio ? Zašto se krije Dražin grob koji nije toliko vremenski udaljen ? Dobili ste odgovor na pitanje dali menja tok istorije. Otkriću onda kada budemo mogli svi da odemo na taj sveti grob i poklonimo mu se. Danas pod ovom nebeskom kapom to mesto nije naše fizički ali isto tako znam da ce doći dan kada će biti. 

Sve više se susrećemo sa internet ratnicima, a da li majke još rađaju Obiliće?

 • Odlično pitanje. Krenuću od sebe samog rečima pesme koju sam skoro otpevao sam a nisam nikakav pevač ona se zove” daj mi Bože da poginem ja za Srbiju” mnogo je lažnih proroka po crkvi i jos više lažnih patrijota. Da je samo malo istine i Duha Svetog u svakom od njih promenili bi tokove reka. Mi Srbi smo nebeski narod to je sigurno ali problem je što nam nebo više nije otvoreno. Pa kako ćemo pred Miloša i Lazara sto reče Njegoš? Sramota me je da im imena izgovaram a ne grobove otkrivam. Stidim se sebe i vremena u kome sam rodjen. Osećam se jadno što se baš na grobu tih junaka danas nalaze koze ,tudje koze, ali znam da nam je to epitimija i kazna da gledamo i da plačemo i da pijani na veseljima pokazujemo tetovaže sa srpskim motivima i kličemo NE DAM. Nema više Obilića ni Lazara osim u krvi našoj a u duhu je tama i obmana.

 Bavite se obezbeđenjem, koliko je to težak i odgovoran posao i koliko se razlikuje od vojnog poziva?

 • Razlikuje se po tome što ovde čuvas i braniš život, a vojska nekada treba i da napadne. U suštini strategija je prisutna u svemu i bitno je raditi mozgom a ne mišicima. U obezbeđenju nemaš pravo na grešku dok u vojsci imaš jer možes da ispraviš tako što vratiš oteto.

U svojoj karijeri obezbeđenja imali ste sigurno neke interesantne situacije.Da li bi ste neku podelili sa našim čitaocima?

 • Uh, više pokušaja atentata na klijente koje su ostavile trag na meni, više na duši nego na telu. Hvala Bogu sve se završavalo dobro. 

Tokom Litija u Crnoj Gori napisali ste dve pesme posvećene borbi srpskog naroda za slobodu.Da li smatrate da je sloboda za srpski narod najvažnija stvar?

 • Da . Sloboda nam je od Gospoda data za dela napa pa ko onda može da nam uzima sa zemlje? Niko! Kada jednog dana ,a doći će taj dan krene litija ona koju čekamo već nekoliko godina ,litija slobode  i ona će krenuti baš iz Crne Gore i zavrsiće se na svetom mestu koje se zove Košare. Sparta srpska je pokazala sta je sloga srpska u tim litijama. Baš ta sparta je slomila onu duhovnu stegu zlog duha,ali kao i uvek onaj lukavi opet napravi zamku pa dovede kukavice baš kao i u prvom pitanju kada sam pomenuo Tvrtka. Te kukavice se dižu na milionima suza tog poštenog naroda koji je kroz led i sneg prizivao nebesa. Ali Crna gora je pokazala da je krst pobedonosan i bez mača a mač bez krsta nije. Doći će dan kada ce lopov morati da vrati oteto ma ko mu potpisao da je njegovo on zna da nije. Kosovo je je naše da je njihovo ne bi tražili da im ga damo. Nikada nas nisu uništili naši neprijatelji već naši izdajnici i plašljivci. Oni su rođeni bez duše podpomognuti silom zla vladaju ali pobeda će biti naša. I pod Turcima smo bili 5 vekova pa smo 1918. mogli da uzmemo i Beč da smo hteli. Onda kada smo rekli sada je dosta. Tako i sada evo 20 godina jedan deo teritorije nije slobodan, pa biće slobodan jer videću ko će nas tada zaustaviti i sprečiti, a to će biti samo jedan dan, jedan novi Vidovdan. 

Imali ste u planu snimanje dugometražnog filma “Boj na Kosovu” sa pravim istorijskim činjenicama. Da li mislite da ćete uspeti u toj nameri?

 • Snimio sam Zvona Noter Dama koliko sam mogao sam bez pomoći. Međutim evo sada snimaju neki Boj na Kosovu vodeći se baš činjenicama iz mog filma o 12 vitezova i Obiliću. Drago mi je zbog toga i ako ignorišu mene i moja dela. Njih država finansira pa neka im je sa srećom. Ja sam sam i sem što dobijem poruke pohvale ja nemam podršku za svoja dela, ali baš nikakvu. Mislio sam ima srba po svetu pa ,aj neko će bar da kaze tu sam. Hoću da snimim Despota Stefana i Atentat na Pavelića, ta dva filma ali moram da kažem da se borim i da če biti teško sa finansijskim delom. Neću da tražim jer prosjak nisam već hoću da neko prepozna frekvenciju. Ako Bog da ja ću snimiti ako ne nema tih para.

Kada je srušena Srpska pravoslavna crkva u Konjević Polju najavili ste gradnju druge.Koliko ste odmakli u tom planu i da li je moguće da se realizuje?

 • Ista priča kao i za film. Moram da kažem da tu priču miniraju srbi iz Bratunca, ne mislim na narod već na one koji su spavali dok su im je rušili. I tu narod ne zna šta se dogodilo i koja je to prevara gde je najlakše bilo optužiti tamo neku babu. S druge strane plac koji sam našao ,a Srbin je vlasnik prvo mi je tražio realnu cenu a onda kada je shvatio da je jedini koji može da proda podigao je na puta 12, opet Srbin a ne Musliman. Shvatite da sam sam što se pomoći ljudi tiče, nije skupljeno ni za temelj novca u ona tri dana euforije. Ja znam da imam Njega kome se molim i Njega neću da izgubim, ako On dozvoli biće tu i manastir gde će se moliti svakoga dana ,a ne crkva na koju uriniraju muslimani zato što nema oca koji će da služi i dolazi, a kamo vernika koji će da se moli. Boriću se i dalje. Neka samo kod nas niču džamije u Mladenovcu a nisu nicale ni u vreme Mehmed Paše .” Zakukaše Srbi u nevolji al se zivog Boga ne setiše niti sebe niti svojih greha.” to će nam biti.

Koju poruku šaljete našim čitaocima u novoj godini?

 • Budite individu u svemu. Ostavite se idola političkih i lažnih proroka crkvenih. Pravite link sa Bogom u vašem srcu . Tu je stoji na vratima srca vašeg i čeka da ga pustite. Ne tražite ga po planinama,rekama i nekakvim svetim mestima već u sobi vašoj. Gledajte i sačuvaje porodicu i kuću vašu ma na kakva iskusenja da nailazite. Kada dodje vreme shvatićete da je vaše spasenje bilo u kući i da će vas Bog prvo pitati za decu vašu. Ostavite se Putina i malih i velikih borite se u vašem selu za decu i roditelje vaše. Neka Vas Bog čuva u godini koja dolazi a sve su teža vremena,  mi smo generacija koja mora deci ostaviti mir i slobodu. Mi smo ti izabrani , nikada nemojte govoriti da ste mali za velika dela svi smo delo istoga Oca našega . Mir Božiji Hristos se rodi!

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad