Srbija

Dva metka za Pavelića

Blagoje Jovović, novi srpski Obilića, sam, nošen idealima Ravnogorskog pokreta i Kosovskog zaveta, presudio najvećem srpskom krvniku Anti Paveliću sa dva metka u Buenos Ajresu 1957. godine.

Blagoje Jovović

Jovović je inače bio rodom iz bjelopavlićkog sela Kosova Luga kod Danilovgrada, iz velikog i glasovitog bratstva Jovovića. Tokom Drugog svetskog rata je bio štabski podoficir pukovnika Jugoslovenske vojske Baja Stanišića i borac u Bjelopavlićkoj četničkoj brigadi majora Jakova Jovovića, jednog od neposrednih organizatora puča 27. marta 1941.

Pred kraj rata, Jovović se obreo u Italiji i još od 1946. godine, kada je saznao da se hrvatski poglavnik Ante Pavelić krije unutar Vatikana, pokušavao je da ga ubije i osveti srpsku decu, žene i ostale stotine hiljada Srba, koje je ovaj hrvatski krvnik najsvirepije mučio i masakrirao.

Kasnije je Jovović izbegao u Argentinu, i bio aktivan član srpske emigracije i uspešan preduzetnik i hotelijer. Atentat na Pavelića izveo je u predgrađu Buenos Airesa Lomas de Palomaru, pošto je saznao da ustaški krvnik tu živi. Ranio je Pavelića sa dva metka, od kojih se ovaj nikad nije oporavio nanevši mu rane sa kojima se teško mučio i na kraju podlegao, pošto je prebačen na lečenje u fašističku Španiju.

Atentat na Pavelića organizovala je mala grupa srpskih patriota i Ravnogoraca u Argentini. Tu grupu su činili: Blagoje Jovović, Milo Krivokapić, Mileva Gaćeša Pićan, Milan Gaćeša, paroh SPC u Argentini Radojica Popović i na kraju bivši premijer Milan Stojadinović. Titova UDB-a ili bilo koja druga obaveštajna služba nema veze sa tim atentatom, njega su izvršili Dražini četnici.

Blagoje Jovović najbolje ispunjava reči velikog Njegoša iz njegove Posvete prahu oca Srbije:

”Zna Dušana rodit Srpka, zna dojiti Obiliće,
al heroje ka Požarske, divotnike i plemiće,
gle, Srpkinje sada rađu… Blagorodstvom Srpstvo diše…
Bježi, grdna kletvo, s roda – zavjet Srbi ispuniše!”

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad