Vijesti

Koliko je zaista bilo veliko Dušanovo carstvo?

Svi istoričari se slažu da je Srbija u vreme Cara Dušana bila najveća, međutim njene granice su bile mnogo veće od onih što se mogu videti u udžbenicima.

Foto: Srbski

Na karti broj 138 iz “Opšteg atlasa” francuskog geografa Luj Etjena Disoa, koja nosi naslov “Carte de la Peninsule Hellenique en 1358 a la mort d’Etinne Doushan”, granica Dušanovog carstva je pomerena na zapad po obalama Jadranskog mora do Kvarnera, a na istoku se prostirala do Crnog mora.

To nije jedina karta na kojoj se Dušanovo carstvo prikazuje kao veće od onog sto nam je poznato iz istoriskih udžbenika. Na karti Gustava Drojzena iz njegovog ” Opšteg istorijskog priručnog atlasa” iz 1886. godine, vidi se da je u Dušanovo carstvo uključena: Bosna, Srem i velik deo Bugarske.

Na kraju nam ostaje Holandska karta koja nosi naslov: ” Europa ten twde der Bourgondiers (1300/1516)”, moze se pronaći i na internetu. Za razliku od Drojzenove karte ona Srbiji priključuje i Vlašku.

U svakom slučaju na svim ovim kartama, Srpsko carstvo je prikazano većim nego što smo učili u školi. U najmanjem slučaju, po Drojzenovoj karti, Dušanovom carstvu treba priključiti Bosnu, Srem i dobar deo Bugarske.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad