Svijet

Dres Nemačke povučen iz prodaje jer broj podseća na nacistički simbol

Foto: footyheadlines.com

Proizvođač sportske opreme “Adidas” i Fudbalski savez Nemačke povukli su iz prodaje dres nemačke reprezentacije sa brojem 44 nakon kritike da dizajn cifara podseća na nacistički simbol.

Nemačka kompanija “Adidas” predstavila je prošlog meseca nove dresove u kojima će reprezentativci Nemačke igrati na predstojećem Evropskom prvenstvu, a korisnici društvenih mreža primetili su da broj 44 u novom dizajnu na belom dresu podseća na “SS” simbol po kojem je bio poznat Šucštafel – glavna paravojna organizacija pod komandom Adolfa Hitlera i nacističke partije.

Nakon primedbi i žustrih rasprava u javnosti, od danas više nije moguće u “Adidasovoj” onlajn prodavnici naručiti nemački dres sa brojem 44, a u međuvremenu su obustavljene sve isporuke već kupljenih dresova sa spornim brojem. Takođe, nijedan nemački fudbaler neće nositi 44 na leđima.

Na udaru kritike našao se “Adidas”, ali iz čuvene kompanije tvrde da su Fudbalski savez Nemačke (DFB) i njegovi partneri odgovorni za dizajn imena i brojeva na novim dresovima.

“U ‘Adidasu’ rade pripadnici oko 100 nacija, naša kompanija se zalaže za promociju različitosti i inkluzije i aktivno se suprotstavljamo ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju i mržnji u bilo kom obliku. Svaki pokušaj da se promovišu stavovi koji marginalizuju nisu deo naših vrednosti. Kompanija odlučno odbacuje svaku insinuaciju da je to bila naša namera”, rekao je portparol “Adidasa” Oliver Brigen za nemačku agenciju DPA.

Dres Nemačke za prvenstvo Evrope nije jedini koji je postao predmet polemika i kritika pošto se i engleska javnost, uključujući poznate ličnosti i političare, nedavno uzbunila zbog detalja na kragni bele garniture.

Šampionat Evrope u Nemačkoj počinje 14. juna, a finale je na programu mesec dana kasnije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad