Politika

Drecun: Moguće da Priština pokuša da zauzme Valač i Gazivode

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da je na KiM energetska situacija komplikovana i upozorio da zbog toga nije isključeno da će Priština pokušati da zauzmu trafo-stanicu Valač i hidroelektranu Gazivode.

Foto: Kurir

– Prenosnom mrežom na severu upravlja EPS, a Priština želi da preuzme prenosnu mrežu kao i naplatu. A to bi ponovo bila jednostrana akcija. Briselskim sporazumom nije definisana oblast energetike, ali su se kroz dva sporazuma omogućili osnivanje dve kompanije “EPS trgovina” i “Elektro Sever”. Umesto da poštuju sporazum i omoguće rad te dve kompanije, oni prave dogovore sa albanskim kompanijama o preuzimanju tog tržišta – naveo je Drecun.

On je rekao da nije isključeno da će Priština preduzeti jednostrane akcije ako ne mogu na legalan način da preuzmu snabdevanje na severu.

Kaže i da je stav SAD i EU, kada je rec o implementaciji Briselskog sporazuma veoma znacajan, jer oni i te kako mogu da utiču na Prištinu.

Drecun je za RTS rekao dodao da taj uticaj postoji i da je veoma važno što su rekli da moraju da implementiraju deo sporazuma koji se tiče ZSO.

– Kurti ne samo da se protivi tome već preduzima i druge jednostrane akcije koje dodatno urušavaju postignuto – kazao je on.

Prema njegovim rečima, Beograd može da upozori na akcije koje Priština priprema, jer naš narod ne može da dozvoli da mu život zavisi od dobre volje Prištine koja nije dobronamerna.

– To je pitanje života i opstanka. Oni znaju da ce se srpski narod tome suprostaviti, a oni ne kreću bez specijalnih jedinica u takve jednostrane akcije a kada angažujete specijalne snage nasilje je neizbežno – naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, dijalog neće biti nastavljen pre završetka drugog kruga lokalnih izbora i konačnih rezultata.

Za “Otvoreni Balkan” Drecun kaže da to nije samo inicijativa, već proces koji treba da realizuje političke dogovore.

– Ne znam zašto bi se bilo kome pravdali i zašto bi bilo kome smetalo da se region razvija. Ovo nije rezervni plan članstvu u EU, već je to u duhu evrointegracija – rekao je Drecun i naveo da već na gradilištima možemo videti putno stranih radnika.

EU mora mnogo više da pomogne zemljama regiona da se brže razvijaju i da im olakša put ka članstvu a ne da im odmaže, cenio je Drecun.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad