Srbija

Dramatična situacija na sjeveru KiM: Zbog prištinskih vlasti Srbi ne mogu ni do lijekova

Foto: Novi Standard

Situacija sa nabavkom lekova u zdravstvenim centrima na severu, posebno za najteže pacijente je dramatična, izjavio je za „Juronjuz“ doktor Nebojša Srbljak, internista kardiolog, šef pejsmejker centra i odseka za dijagnostiku kardiovaskularnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica.

Zdravstveni centri na severu Kosova i Metohije u poslednjih nekoliko meseci imaju ozbiljan problem sa snabdevanjem lekovima, medicinskim materijalom i opremom. Zbog toga su pacijenti, među kojima ima i Srba i Albanaca, prinuđeni da lekove i potrebna medicinska sredstva kupuju u apotekama i plaćaju ih sopstvenim novcem, iako su osiguranici RFZO-a.

Doktor Srbljak kazao je da je problem veliki i da lekari sa severa već mesecima ne uspevaju da ga reše.

„Reč je o klasičnoj opstrukciji kosovskih vlasti na administrativnim prelazima. Ministarstvo zdravlja Repubike Srbije redovno šalje lekove i medicinski materijal prema našim potrebama, ali oni ne stižu do nas. Kosovska administracija se, međutim, poziva na svoje carinske propise o uvozu lekova, iako se oni zapravo ne uvoze, već samo distribuiraju u okviru zdravstvenog sistema Srbije“, dodao je Srbljak.

Ovo nije prvi put da se zdravstveni radnici na KiM suočavaju sa sličnim problemima, ali od žalbi prištinskim institucijama očigledno nema vajde.

„Imali smo pre nekoliko meseci problem s nabavkom kiseonika za operacione sale, koji je rešen tek posle pisanja u medijima i reakcije međunarodne zajednice. Kosovska carina nema ni jedan jedini argument da spreči lekove da dođu do naših bolnica. Mi nemamo kontakt ni sa jednim dobavljačem lekova, već ih, kao deo sistema, dobijamo od Ministarstva zdravlja Srbije. I u obavezi smo da lečimo sve pacijente koji pripadaju RFZO, a među njima ima i mnogo Albanaca sa srpskim dokumentima koji koriste naše usluge. Pokušali smo više puta da kontaktiramo sa kosovskom administracijom u vezi sa ovim problemom, ali oni se, jednostavno, prave ludi“, rekao je Srbljak.

Lekova neophodnih za bolničko lečenje u Severnoj Mitrovici ima, ali samo u pojedinim privatnim apotekama. Neki zamenski medikamenti postoje i u apotekama koje drže Albanci.

S druge strane, u zdravstvenim centrima pod kontrolom prištinske administracije lekova ima, nabavljaju se uglavnom iz Turske, ali njihova farmakopeja (zakonski propisani lekovi koji su dozvoljeni za lečenje ljudi) se razlikuje od one koja se koristi u srpskom zdravstvu.

„Situacija je ozbilja, čak dramatična. Upravo sada, za jednu onkološku pacijentkinju suprug je morao da nabavi terapiju u Beogradu. A šta da rade oni koji nemaju mogućnost da lek kupe u apoteci ili odu preko administrativne linije i kupe ga negde u Srbiji? Ova opstrukcija rada zdravstvenih ustanova na KiM, među kojima je i KBC Priština sa sedištem u Gračanici, kao i svi zdravstveni centri širom KiM koji su u zdravstvenom sistemu Srbije, nikako nije slučajna. To je nama, koji ovde živimo, sasvim jasno, ali način da se problem reši mora da se pronađe, jer ljudi umiru“, zaključuje doktor Srbljak.

Izvor: RT Balkan

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad