Vijesti

Drama na Staroj planini: Pastir golim rukama zadavio vuka i spasio svoje stado!

U pirotskom selu Koprivštica, tačnije u mjestu Glavina prema Zavojskom jezeru u noći između utorka i srijede, odigrala se prava drama u toru Svetomira Potića Cene (61), kada je negdje iza ponoći,među stotinak koza alpino rase, upao vuk!Borba za spasavanje stada, pretvorila se u borbu između četrdesetak kilograma teškog vuka , i ovog stočara koji je na lavež pasa ustao iz kreveta i dotrčao da spasava koze.

Vuk
Foto: Borba

U tor je uleteo goloruk, a kada je zvijer pokušala da se provuče ispod ograde i ode sa plijenom u ustima, zgrabio je za zadnju nogu i upustio se u borbu u kojoj je zadobio teške povrede – ujede po rukama i nogama, zbog čega se oporavlja u pirotskoj bolnici.

Pošto je u borbi na život i smrt uspeo da zadavi divljač, sav krvav i sa teškim povredama, sio je u svoju „ladu nivu“, otišao do sela i pozvao rođake da mu pomognu, odnosno da traže hitnu pomoć iz grada.-Bilo je oko pola pet jutros, kada je drhtavim glasom, sa kapije pozvao oca i mene.

Znao sam da je neki problem i nevolja, čim zove u to doba. Kad sam otvorio vrata, vidio sam da je jedva stajao i bio je sav krvav. Ukratko mi je ispričao da se borio sa vukom kako bi spasao stado svojih stotinak alpino koza, od kojih živi.

Rekao je da je negde iza ponoći čuo lavež pasa, i odmah ustao i krenuo u tor. Na njegovo zaprepašćenje među kozama je bi jedan vuk, tačnije vučica. Pokušala je da pobjegne sa plijenom u čeljustima, ali je on uspio da je dohvati za zadnju nogu i povuče nazad. Tada je nastala borba između njega i vuka. Ni sam nije znao da mi kaže koliko je sve trajalo, ali je sasvim sigurno to vrijeme za njega bilo vječnost.

Bio je blijed kao sveća. Iz Pirota je došla hitna pomoć, odvezla ga u Bolnicu i sada se oporavlja- kaže njegov komšija i rođak Ivica Najdanović.Radisav Panić i Hristivoje Potić takođe Cenini rođaci, koji su danas, sa Najdanovićem išli da nahrane Cenine koze, kažu da do sada nikada nisu čuli da je neko golim rukama zadavio vuka.

Kažu da je korpulentni Cena, onako krupan, jedva uspio da oslobodi ruke iz vučjih čeljusti i da je tek tada uspeo da ščepa divljač za donju vilicu i bukvalno je rastrgne. Tek kad je životinja prestala da daje znake života, Cena je otišao po „Nivu“ i krenuo ka selu, prenose Novosti.

Nesvakidašnjeg heroja među pastirima Stare planine, danas nismo uspjeli da čujemo ni da vidimo, zbog poznatih ograničenja , usled kovida. U ovdašnjoj bolnici nisu dozvoljene nikakve posete, a mobilni telefon mu je uništen. Međutim saznajemo da se dobro oporavlja i da već misli na to ko će mu narednih dana hraniti stado. Za sada su tu komšije i rođaci poput Ivice, Radisava i Hristivoja.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad