Srbija

Dragoljub Draža Mihailović na Solunskom frontu

Dragoljub Draža Mihailović na Solunskom frontu je učestvovao u sastavu Mitraljeskog odeljenja 2. bataljona 23. pešadijskog puka Vardarske divizije.

Draža na Solunskom frontu

Ovaj puk je nastao spajanjem 3. i 4. prekobrojnog pešadijskog puka I poziva Moravske divizije.Učestvovao je borbama na Ostrovskom jezeru, Gorničevu, kod Žiove, na kotama 1050 i 1368, na Sokocu, Zelenom brdu, Govedarskom kamenu i Dobrom polju.

U bici kod sela Neokazi i Donje Vrbine, 11. septembra 1916, toliko je teško ranjen da je saveznička lekarska komisija u Solunu procenila da zbog posledica ranjavanja potporučnik Draža Mihailović više nije za stroj, pa mu je ponudila službu u pozadini, što je on odmah odbio.

Čim se oporavio Draža se vratio u svoju jedinicu na prvu liniju fronta, aprila 1917. godine.

Početkom 1918. godine, Draža je po naređenju vrhovne komande sa svojim mitraljeskim odeljenjem prebačen u novoosnovani 1. jugoslovenski pešadijski puk Jugoslovenske divizije i u sastavu te divizije je učestvovao u proboju Solunskog fronta.

Dragoljub Mihailović na Solunskom frontu je početkom 1918. godine, unapređen u čin poručnika. Orden belog orla sa mačevima 4. reda dobio je 25. januara 1918. godine, za stečene zasluge i pokazanu hrabrost u ratu.

Dražino drugo mitraljesko odeljenje 23. puka jedino je u celom puku odlikovano zlatnom medaljom za hrabrost.Draža Mihailović je takođe jedini u svojoj diviziji, dobio i Engleski vojni krst.

Tako je dočekao 15. septembar 1918. i opšti juriš Srpske vojske kojim je probijen Solunski front.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad