Politika

DPS tjera ljude da krše zakon svoje države: Ko bude bojktovao popis biće kažnjen do 500 evra

Foto: Borba

Demokratska partija socijalista (DPS) je samoproklamovana najpatriotskija crnogorska i građanska partija, pa im to valjda, po njihovom mišljenju, daje za pravo da se prema državi ophode kao prema privatnom posjedu.

Crnogorski građani su navikli da „zaštitnici Crne Gore i svega crnogorskog“, jednom rukom čereče državnu imovinu i budžet, a drugu drže na grudima, dok slušaju crnogorsku himnu. Takvu, dobro poznatu praksu DPS je sprovodio decenijama, ali sada kada su izgubili vlast, pokušavaju na druge načine da iskažu svoju „veliku“ ljubav prema Crnoj Gori.

Najnoviji način njihovog iskazivanja patriotizma je sabotiranje svega što se može sabotirati. Institucije sabotiraju od kraja ljeta 2020. godine, a sada tri godine kasnije pokušavaju da opstruiraju održavanje popisa stanovništva, koji je inače prethodni put održan davne 2011. godine.

Sada, vjerovatno u strahu da se ne otkriju mnoge mahinacije i neprijavljena imovina, pokušavaju na sve moguće načine da alarmiraju crnogorsku javnost da se popis mora odložiti.

Screenshot: dps.me

Kolika je panika u redovima DPS-a, govori i činjenica da su čak pisali EUROSTAT-u (Evropska agencija za statistiku) i Evropskoj komisiji.

„Demokratska partija socijalista vjeruje da ne postoje uslovi da se popis stanovništva sprovede u planiranom terminu na način da ukupna javnost ima povjerenja u rezultate popisa, naročito bez kontrole međunarodnih partnera koji će svojim kredibilitetom garantovati kvalitet ukupnog procesa.“ – stoji između ostalog u njihovom pismu.

Naravno, sastali su se i sa predstavnicima vijeća nacionalnih zajednica, da bi i njima obrazložili svoje stavove ili napravili pritisak da ih podrže u suludom naumu da se odloži popis.

Screenshot: standard.co.me

I vršilac dužnost predsjednika DPS-a – Danijel Živković pokušava svojim zalaganjem da doprinese odlaganju popisa stanovništva. On je na konferenciji za medije rekao da je jasan stav DPS-a da popis treba odložiti za vrijeme kada će biti stabilne političke okolnosti.

Dva dana kasnije, tj. 29. septembra, Danijel Živković je pokucao i na vrata ministra finansija Aleksandra Damjanovića, želeći da ga obavijesti da Vlada uredbom može odložiti popis. Međutim, Damjanović je rekao da prihvata prigovor DPS-a kako Vlada može uredbom odgoditi popis, ali da to neće biti njegov predlog Vladi.

Živković je u najnovijem javnom nastupu rekao da se popis treba odložiti za šest mjeseci, te da Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da je potrebno ispuniti više uslova kako bi popis stanovništva bio uspješan. Ukoliko ti uslovi ne budu prihvaćeni, DPS će pozvati građane na bojkot popisa. Kasnije je i Predsjedništvo DPS-a dalo rok da se ispunje njihovi uslovi.

Screenshot: dps.me

Inače, crnogorski građani treba da znaju da Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u članovima 34 i 35 predviđa novčane kazne za popisivače, instruktore i kontrolore, kao i za građane u iznosima od 100 do 500 evra.

Kaznene odredbe za popisivače, instruktore i kontrolore

Član 34

Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 eura, kazniće se za prekršaj popisivač, instruktor, kontrolor i drugo lice koje vrši poslove u vezi s popisom, ako:

1) blagovremeno i na propisan način ne vrši poslove u vezi sa popisom (član 24 stav 1);

2) ne vodi računa o tačnosti upisa podataka koje su dali davaoci podataka, odnosno tačnosti unosa i obrade podataka (član 24 stav 2 alineja 2);​​

3) ne čuva kao službenu tajnu sve podatke prikupljene od popisanih lica (član 24 stav 2 alineja 3):

4) zloupotrijebi postupak popisivanja, na način što će u prisustvu lica obuhvaćenog popisom, snimati ili fotografisati tok intervjua ili popunjene popisne upitnike i obrasce ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija (član 24 stav 2 alineja 4).

Kaznene odredbe za fizičko lice

Član 35

Novčanom kaznom u iznosu od 100 eura do 500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:​​

1) ne da podatke koji se od njega traže popisom i ako na svako pitanje ne da tačan i potpun odgovor (član 26 stav 1);

2) zloupotrijebi postupak popisivanja i prisustvo popisivača na način što snima ili fotografiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija (član 26 stav 4); 3) ne da podatke o odsutnim članovima domaćinstva, a isti su mu najviše poznati (član 27 stav 1):

4) kao roditelj, usvojitelj ili staratelj ne da podatke o djeci mladoj od 15 godina (član 27 stav 2);

5) ne postupi shodno ostavljenom pisanom obavještenju kako je to propisano članom 27 stav 3 ovog zakona.

I na kraju, u DPS-u očigledno smatraju da su godine progona neistomišljenika bile doba stabilnih političkih okolnosti, vjerovatno zato što su to bila zlatna vremena njihove partije i funkcionera, koji su se na sve moguće načine trudili da kreiraju okruženje u kojem će moći da vladaju beskonačno. U toj namjeri su se koristili i indentitetskim inžinjeringom, kojeg ovog puta na njihovu žalost neće biti.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad