Politika

DPS slomio zube i hoće još: SPC da se ne miješa u poslove za koje nisu nadležni

Foto: Varoške novine

Vladika Mileševske eparhije Atanasije pozvao je odbornike Skupštine opštine Pljevlja da podrže izmjene Statuta Opštine Pljevlja i proglase 27. oktobar, kada se proslavlja i vjerski praznik Sveta Petka danom opštine.

Za danas je zakazana sjednica Skupštine opštine Pljevlja na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti vezana za donošenje odluke o promjeni Statuta Opštine, kako bi se 27. oktobar, dan kada se praznuje Sveta Petka, ustanovio kao novi dan opštine.

Povodom toga, oglasila se i DPS mašinerija da prokomentariše poziv vladike Atanasija.

„Nakon što je pokušao da kadrira u energetskom sektoru, nastojeći da protivzakonito zadrži Milana Lekića na čelu RU Pljevlja, pa mu to ipak nije uspjelo, episkop SPC, Atanasije, bi sad da mijenja dan ove opštine. Pismo u kojem visoki sveštenik SPC traži od odbornika da izglasaju Sv. Petku za Dan opštine Pljevlja, skandalozno je ne samo zato što je nekome palo na pamet da mijenja dan opštine koji se decenijama slavi u čast datuma kada su Pljevlja oslobođena od fašističkog okupatora, već i zato što je nezabilježeno da je neka vjerska zajednica nametala lokalnoj samoupravi, koji dan treba da slave“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz te partije su pozvali sve odbornike u pljevaljskom parlamentu da se drže zakona i Ustava.

„I da imaju u vidu da su Pljevlja opština u kojoj žive ljudi različitih etničkih i vjerskih opredjeljenja. Takođe pozivamo sveštenstvo SPC, da ne narušava sekularnost Crne Gore svojim miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Ipak, DPS još uvek umišlja da vlada, zaboravljajući da su upravo oni prekršili sekularnost države braneći osnovna prava na vjeru i izmišljanjem jedne NVO crkve kojom se zabavljaju široke narodne mase.

Takođe, ovo je prilika da se podsjetimo ko je sve isključen iz Pravoslavlja.

Odlučeni od krštenja su tadašnji predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Duško Marković, 10 ministara i 36 poslanik.

Episkopi Saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori doneli su odluku da od 29. decembra 2019. godiner zbog podrške sramnom Zakonu o slobodi veroispovesti iz SPC isključe 48 osobe. Odlučeni od krštenja su predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Duško Marković, 10 ministara i 36 poslanika u Parlamentu Crne Gore.

Na spisku ministara su Zoran Pažin, Milutin Simović, Aleksandar Bogdanović, Predrag Bošković, Sanja Damjanović, Srđan Darmanović, Suzana Pribilović, Darko Radunović i Dragica Sekulić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad