Politika

DPS i njihovi kolumnisti napadaju trobojku i Mandića iako je ona Zakonom zaštićena zastava

Foto: In4s

Demokratska partija socijalista već dva dana napada predsjednika Skupštine Andriju Mandića kao i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija zbog njihovog sastanka u Skupštini prilikom kojeg je istaknuta trobojka.

Naime Demokratskoj partiji socijalista kao i njima bliske strukture problematizovali su postavljenje trobojke u Skupštinu Crne Gore a najglasniji u tome je bio šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić koji je kazao da Mandić, zamislite, postavljenjem trobojke vrijeđa državu Crnu Goru!

„Slika se kao dio izbornog štaba političke partije svog poslodavca u drugoj državi, a juče i isticanjem ove zastave pokazuje da on sjedi u Parlamentu Crne Gore, ali da tamo radi za interese druge države. Te Mandićeve parlamentarne aktivnosti pohvalio je i njegov gost“, kaže Nikolić.

Nadalje su otišli i analitičari Ljubomir Filipović koji u svojoj kolumni govori da je Mandić ponizio instituciju na čijem je čelu.

„Poljubio je ruku svog mitropolita i istakao trobojku u kabinetu. Da je to doma radio, ne bi mu niko ništa rekao. Misli da je hrišćanski to što je uradio, a nije. Poljubio je ruku najmoćnijem čovjeku u državi. Hrist uči da se noge peru slabima. Da je Mandić poljubio ruku kakvom siromašnom ribaru iz Boke, ostarelom seljaku iz Pljevalja ili Petnjice, ili Romu sa Konika, više bi vjere bilo u tome nego u onom klero-nacionalističkom obredu od juče u kome se Crna Gora po ko zna koji put prilaže kao teoce na oltar velikosrpskoj pobjedi u Crnoj Gori“, napisao je Filipović.

Međutim, ove i ovakve izjave direktno idu kontra Zakona o državnim simbolima Crne Gore koji navodi sledeće:

Državni i vojni simboli Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore, simboli Narodne Republike Crne Gore i Socijalističke Republike Crne Gore i simboli Republike Crne Gore utvrđeni Zakonom o Grbu i Zastavi Republike Crne Gore („Službeni list RCG“, broj 56/93) uživaju zaštitu, kao i državni simboli utvrđeni ovim zakonom.

S tim u vezi, jasno je da Demokratska partija socijalista jasno ide kontra ovog zakon i pokušava da omalovaži istoriju Crne Gore i trobojku kojom se njena istorija dičila. A primjera trobojke je bilo mnogo, naročito u vrijeme kralja Nikole a što se jasno može vidjeti na priloženoj fotografiji.

A nije tako davno bila ni 1989. godina kada su se u Crnoj Gori organizovali dočeci posmrtnih ostataka kralja Nikole

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad