Srbija

DOŠAO NEPOZVAN DA DRŽI LEKCIJE: Bilčik otvoreno pokušava da se meša u unutrašnje stvari republike Srbije

Pošto je završio nacrt izveštaja u kojem Srbiji zamera što nije uvela sankcije Rusije zbog sukoba sa Ukrajinom, “smenjuje” Aleksandra Vulina sa mesta direktora Bezbednosno-informativne agencije, “deli” petu nacionalnu frekvenciju za televizije, osuđuje početak rada medija “Raša tudej”, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik juče je stigao da radi na parlamentarizmu u našoj zemlji. Ovoga puta, kako saznaju “Novosti”, pozvao se sam?!

Foto: Diplomacy&Commerce

Prema našim saznanjima, došao je sa namerom da nova tura razgovora u Skupštini bude nastavak međustranačkog dijaloga (vodio ga je tokom prethodne dve godine kao medijator), ali da se sada priča o mogućoj saradnji naše Skupštine i Evropskog parlamenta, te unapređenju rada srpskog zakonodavnog doma. Postavlja se pitanje da li je u opisu posla evropskog birokrate da izvesti EP o situaciji u Srbiji ili da ih zapravo predstavlja u izvršnoj normi – poput mešanja u unutrašnja pitanja domaćina, od kadrovskih rešenja, pa do poziva na normalizaciju sa Prištinom koja podrazumeva međusobno priznavanje, što se našlo u skoro svakom izveštaju koji je Bilčik inicirao.

Ovoga puta, da razgovaraju o “olakšavanju dijaloga i izgradnji konsenzusa”, sa njim je došao i posrednik EP za dijalog sa Narodnom skupštinom Matjež Nemec. On je juče kratko poručio “da je poverenje među nama veliko, kao što su veliki izazovi Srbije i EU sa kojima moramo da se suočimo na našem zajedničkom putu, ali smo uvereni da ćemo uspešno nastaviti put dijloga i uzajamnog poštovanja”

POSETA U MARTU

Poslanici srpskog parlamenta bi prema dogovoru trebalo da idu u posetu Evropskom parlamentu u martu, dok bi evroposlanici opet trebalo da dođu u Beograd u junu. Dogovor je bio da se razgovor vodi po modelu “čatam haus”, po kojem su učesnici slobodni da govore o informacijama sa sastanka, ali ne smeju da otkrivaju ko je šta rekao.

Evropsku delegaciju primili su predsednik Skupštine Vladimir Orlić, šefovi poslaničkih grupa i poslanici, te premijerka Ana Brnabić i prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić. Sastanku u parlamentu nisu prisustvovali poslanici DSS.
Šef poslaničke grupe “Zeleno-levi klub”, Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao je da je susret u parlamentu nastavak procesa međupartijskog dijaloga koji bi trebalo da rezultira razgovorom o radu parlamenta i dodao da postoje brojne zloupotrebe u Skupštini. Predsednik poslaničke grupe DS Zoran Lutovac istakao je da je predložio da se tema kako učiniti atmosferu u Skupštini boljom proširi i na atmosferu u Srbiji.

Predstavnici vlasti skrenuli su pažnju Bilčiku da mu izveštaj koji je napisao o Srbiji nije fer. Evropski birokrata je, kako saznajemo, odgovorio da to sad nije tema, te da je spreman da razgovara i o ovom dokumentu.

Izvor: Novosti.rs

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad