Politika

Dok su hakeri napadali, Dukaj renovirao kabinet

Koliko je hakerski napad izrežiran govori i činjenica da iz kabineta gospodina Dukaja ne žele čak ni da demantuju navode o renoviranju i stepen njihove opuštenosti dok su govorili da smo pod najvećiim napadom, kazao je Pavićević.

Foto: Dan

Ministarstvo javne uprave na čijem je čelu Maraš Dukaj u vrijeme dok je Crna Gora bila izložena najvećem hakerskom napadu u istoriji renoviralo je kabinet ministra, te kupovalo namještaj za njegovo sređivanje. Da je kabinet preuređen lako se može utvrditi poređenjem fotografija iz vremena kada je na čelu tog resora bila Tamara Srzentić, gdje se na slikama vidi prilično jednostavan kabinet, sa običnim zidovima, ormarom i stolom, a tadašnja ministarka je imala i običnu kancelarijsku fotelju. Međutim, Dukaj je odlučio da “oplemeni” prostor pa je kabinet okrečen, postavljene su ugradne police, skulpture, luksuzne lampe, a stara fotelja je zamijenjena novom, luksuznijom. U vrijeme kada je, prema saznanjima “Dana”, stigla nova fotelja za ministra, Vladi je, čiji je Dukaj član, bilo izglasano nepovjerenje. Koliko je koštalo renoviranje i nova fotelja, nismo saznali jer iz Ministarstva javne uprave nijesu odgovorili na pitanja koja smo im poslalali prije više od nedjelju dana, iako u tom resoru do sada nijesu izbjegavali da odgovaraju na novinarska pitanja. Pretragom sajtova salona namještaja u Podgorici i Tuzima, nijesmo našli u ponudi model fotelje koju je kupio Dukaj, ali jesmo sličnu i ona košta preko 800 eura.

Ministarstvo smo 7. oktobra pitali zašto je rađena rekonstrukcija kabineta ministra Maraša Dukaja, koliko je to koštalo, koja firma je radila rekonstrukciju, kad je bio raspisan tender i da li su sredstva za rekonstrukciju bila opredijeljena godišnjim planom. Ni na jedno pitanje nije odgovoreno ni nakon urgencije za odgovor.

Pretragom portala javnih nabavki nijesmo pronašli tender ministarstva za rekonstrukciju kabineta, koja nije pomenuta ni u planu javnih nabavki za 2022. godinu koji je u januaru potpisala bivša ministarka Tamara Srzentić.

Prve fotografije Dukaja u novom kabinetu objavljene su u periodu kada je ministar hakerskim napadom pravdao kašnjenje plata pripravnicima koje iznose oko 250 eura.

Prema ocjeni Zarije Pavićevića iz NVO Alternativa, hakerski napad je bio odličan paravan za brojne zakulisne radnje, pa i one banalne kakva je rekonstrukcija kabineta i to je radio ministar kojem je izglasano nepovjerenje.

– Koliko je hakerski napad izrežiran govori i činjenica da iz kabineta gospodina Dukaja ne žele čak ni da demantuju navode o renoviranju i stepen njihove opuštenosti dok su govorili da smo pod najvećiim napadom. Podatak da je fokus napada bio na Upravi carina i prihoda, javne nabavke, centralni registar privrednih subjekata, na mjesta gdje se većinom vode finansije i koja imaju u uvid škakljive informacije i sve što se može jednim klikom dokazati i dugogodišnje poslati u zatvor mnoge bivše, a bogami i neke sadašnje funkcionere – kaže Pavićević, ističući da se i te kako stvara osnovana sumnja da su hakeri u stvari bili iz sistema.

– Kao i svaka priča kod našeg naroda, trajalo je čitava tri dana, nakon toga niko nije iznio bilo kakvu informaciju, nije se obratio javnosti i polako se sve zaboravilo, milioni su skriveni, podaci izbrisani, arhiva ne postoji i sve je kako treba. A i kabinet je renoviran, novinari su saznali za jedan, zasad – kaže Pavićević.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad