Ekonomija

Dogovorena robna razmena Srbije i Crne Gore u vrednosti od milijardu eura

Premijerka Ana Brnabić ocenila je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Zdravkom Krivokapićem, da Srbiju i Crnu Goru vezuju mnoge stvari i da bi dve zemlje, po prirodi stvari, trebalo da imaju najbliže odnose. Premijer Crne Gore je izjavio da je najvažniji deo razgovora bio kako da se dve zemlje okrenu budućnosti.

Foto: Kurir

Premijerka Ana Brnabić ocenila je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Zdravkom Krivokapićem, da Srbiju i Crnu Goru vezuju mnoge stvari i da bi dve zemlje, po prirodi stvari, trebalo da imaju najbliže odnose. Premijer Crne Gore je izjavio da je najvažniji deo razgovora bio kako da se dve zemlje okrenu budućnosti.

„Nadam se da je ova, prva poseta samo početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će osim obnove političkog dijaloga rezultat ove posete biti stabilni i još sadržajniji bilateralni odnosi“, izjavila je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.Ona je rekla da je u razgovoru sa Krivokapićem bilo reči, ne samo o političkim i ekonomskim temama, već i o razvoju infrastrukture, odnosima u regionu, regionalnoj stabilnosti i povezivanju dve zemlje.

Brnabić je rekla da je ekonomija, zbog životnog standarda građana Srbije i Crne Gore, jedna od najvažnijih tema, tim pre što je Srbiji Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera po visini razmene, investicija i turizma.

Ona je dodala da su srpske investicije u Crnu Goru iznosile oko 400 miliona evra i da bi sa sve boljim političkim odnosima mogle i da se uvećaju, a da su dve strane dogovorile da cilj bude da robna razmena bude uvećana na milijardu evra.

„Prenela sam premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore, jer je pozitivan signal Evropske unije bilo kome na Zapadnom Balkanu pozitivan signal za čitav Balkan“, rekla je ona i dodala da je bilo reči i o Berlinskom procesu, koji podrazumeva bolje ekonomsko i infrastrukturno povezivanje.

Dvoje premijera je razgovaralo i o nastavku izgradnje autoputa od Požege do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, o modernizaciji pruge između Beograda i Bara, kao i o proširenju i formiranju zajedničkih graničnih prelaza, kako bi se smanjile gužve, naročito u turističkoj sezoni.

Brnabić je rekla da se razgovaralo i o mogućnosti da se održi prva zajednička sednica Vlada Srbije i Crne Gore i dodala da se nada da će uskoro biti utvrđen termin za takvu sednicu.

„Pozivam gospodina Krivokapića da razmisli i o otvorenom pozivu koji Crna Gora ima za pridruživanje inicijativi Otvoreni Balkan“, izjavila je premijerka Srbije nakon razgovora sa crnogorskim kolegom u Beogradu.

Krivokapić: Vreme je da zaboravimo šta je bilo i tražimo mesta koja nas spajaju

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je najvažniji deo razgovora u Beogradu bila kako dve zemlje da se okrenu budućnosti i da se primeni strategija koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – „odmereni korak“.

„Nažalost, naročito preko medija dolazile su poruke otrovnih strela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Vreme je da zaboravimo što je bilo i da tražimo mesta koja nas spajaju“, rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Krivokapić je izrazio nadu da će njegova prva poseta biti dobar znak novog puta unapređenja i prosperiteta u odnosima.

„Najmanju pažnju smo posvetili politici, a najviše onome što je suština dobre saradnje – ekonomiji i uspostavljanju dobrih veza građana dve države“, rekao je Krivokapić i dodao da je zadovoljan gostoprimstvom.

Izvor : Tanjug via AP Photo/Darko Vojinovic

Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je slepo crevo u povezivanju sa važnim koridorima. Mi ćemo učiniti sve da u decembru 2027. godine završimo autoput od Bara do Boljara, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Srbija je napravila izuzetan iskorak u tom delu izgradnje infrastrukture.

„Najvažniji deo razgovora je okrenutost ka budućnosti. To građani očekuju od nas. Predsednik Vučić je u razgovoru iskazao spremnost da u svakom smislu obostrano radimo na korist obe države“, istakao je Krivokapić.

Reči i srdačna dobrodošlica više govori nego da li je on (Nedimović) bio u farmerkama ili ne, istakao je on.

Krivokapić je rekao da je želeo da iskoristi vreme koje je imao u Beogradu za sastanak sa ambasadorima na nerezidentnoj osnovi i da je ekonomska diplomatija bila jedini cilj.

„Ako sam nešto prekršio, želim da se izvinim domaćinima“, naveo je o

Brnabić je izjavila da još nema zvaničan poziv da poseti Crnu Goru, ali da se nada da će uskoro moći da zvanično poseti Podgoricu.

„Nadam se da ću uskoro i zvanično posetiti Crnu Goru, što pre. Još nemam zvaničan poziv, ali kada ga dobijem, probaću da ga uskladim sa kalendarom tako da ta poseta bude što pre“, rekla je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje da li je sa crnogorskim kolegom razgovarala o problemima koje je njegova porodica navodno imala u Beogradu u nekoliko navrata, premijerka je rekla da se o tome razgovaralo ranije, pa i prilikom susreta u Tirani i da ovaj put nije bilo potrebe da se priča na tu temu.

Ona nije precizno odgovorila na pitanje da li zvanični Beograd i dalje insistira na tome da se u Podgoricu vrati ambasador Vladimir Božović, kojeg je Crna Gora proglasila nepoželjnom osobom zbog toga što je Podgoričku skupštinu iz 1918. godine nazvao „slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“ i tumačenja karaktera Mojkovačke bitke.

„Ja sam rekla kako je u ovom trenutku, a dalje je na Podgorici da donese dalje odluke. Stvarno ne znam šta nije jasno“, rekla je ona.

„Planiramo zajedničku sednicu vlada Srbije i Crne Gore“

Dodala je da je u planu zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore.

„Nadamo se da ćemo ubrzo naći termin za održavanje prve zajedničke sednice vlada Srbije i Crne Gore“, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je istakla da je Crna Gora pozvana da se priključi inicijativi „Otvoreni Balkan“, u kojoj su Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a trebalo bi da vodi zajedničkom tržištu i ukidanju graničnih kontrola.

„Crnogorski premijer će večeras, na sastanku te inicijative, moći da vidi o čemu razgovaramo i šta su konkretni projekti, kakva je atmosfera i kako se razmišlja o tome kako da ona doprinese boljem kvalitetu života svih građana regiona“, istakla je.

Po njenim rečima, Srbija planira modernizaciju pruge i putnog pravca Beograd-Bar, kao i obnovu i proširenje zajedničkih graničnih prelaza sa Crnom Gorom, jer su sada veliki zastoji u putničkom i teretnom saobraćaju, pogotovo u letnjoj sezoni.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad