Republika Srpska

Dodik u Bratuncu: U narednih 30 dana predložićemo sporazum o mirnom razgraničenju

Foto: Dodik.net

Predsednik Republike Srpske rekao je da srpski narod naprosto više ne može da živi u BiH i da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u narednih 30 dana biti predložen sporazum o mirnom razgraničenju.

“Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja”, rekao je Dodik u Bratuncu.

On je rekao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH i da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.

Dodik je podsetio da Predsedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.

Nije nikakvo čudo, kaže Dodik, da UN, koje drže Amerikanci, to rade, navodeći da su Srbe dva puta bombardovali, a da o tome nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN.

Milorad Dodik i delegacija Vlade, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, položili su danas vence na centralni spomen-krst na bratunačkom groblju.

Dodik je rekao da su danas došli u Bratunac i Srebrenicu kako bi skrenuli pažnju na istorijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu.

“Na činjenicu koju moćni u svetu i naše komšije potpuno zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je počinilo muslimanska struktura na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za te zločine niko nije odgovarao”, istakao je Dodik nakon polaganja venaca.

Dodik je istakao i da su danas u Srebrenici jer je u Generalnoj skupštini UN inicirano donošenje rezolucije u kojoj pokušava da se Srbima nametne kolektivna krivica.

“Na jedan skriven način, koji je veoma lukavo smišljen, kako bi se kroz istoriju obeležavao dan navodnog genocida u Srebrenici, a to ne podrazumeva, naravno, činjenicu stradanja Srba na ovim prostorima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je priča o Srebrenici od početka lažno konstruisana.

“Priča da je ubijeno 8.300 pripadnika bošnjačkog naroda je potpuna laž. Sve ove godine nisu uspeli da dokažu da postoji taj broj. Moram reći da nam je žao zbog svake žrtve i bošnjačke, a srpske pogotovo. Boli nas nepravda i nemoguće je da su ozbiljni ljudi sveta prihvatili ovakvu lakrdiju”, rekao je Dodik.

On kaže da kolektivne odgovornosti nema i pita se kako je moguće da se u Ujedinjenim nacijama proglašava dan sećanja, ako je neko individualno činio zločin.

“To nije zabeleženo u svetskoj istoriji”, naglasio je Dodik.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad