Republika Srpska

Dodik: SPC je najznačajniji element srpskog nacionalnog identiteta

Foto: Tanjug

Uloga Zapadnoevropske eparhije je da okupi Srbe koji su tu došli i sačuva njihov identitet, poručio je predsednik RS

Srpska pravoslavna crkva, uz jezik i pismo, je najznačajniji element srpskog nacionalnog identiteta i bez nje ne bi bilo budućnosti za Srbe, ocenio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa episkopom zapadnoevropskim Justinom u Parizu.

“Nema nacionalne i narodne države bez vere i crkve, a to je pogotovo važno za Srbe. To pokazuje istorija, ali i sadašnjost, a pokazaće i budućnost”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je uloga Eparhije zapadnoevropske da okupi Srbe koji su tu došli i sačuva njihov identitet.

Episkop Justin je istakao da poseta predsednika Srpske predstavlja “veliku čast i radost za srpsku zajednicu u Parizu”.

“Želimo da pošaljemo poruku svima o neophodnosti našeg jedinstva, sloge i uzajamne ljubavi i poštovanja”, rekao je episkop Justin.

Pre sastanka sa episkopom Justinom Dodik je posetio crkvu Svetog Save u Parizu.

Dodik je tokom posete Parizu istakao da su njegove poruke i poruke predsednika Srbije Aleksadra Vučića sasvim jasne, da oni žele mir i stabilnost i da se uvažava srpski nacionalni interes, kao što je uvažavaju interesi drugih.

“Hvala predsedniku Vučiću za svaku brigu za Republiku Srpsku i javno izrečen stav koji je jasan, a to je da Republiku Srpsku niko ne može ukinuti. To je nešto što posebno cenim”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da se svakodnevno čuje i konsultuje sa Vučićem i da su ranije znali da će u isto vreme boraviti u poseti Francuskoj, svako u svojoj ulozi.

“Mislim da su sve naše poruke sasvim jasne. Mi želimo mir i stabilnost i da se uvažava srpski nacionalni interes, kao što se uvažavaju interesi drugih. Kosovo i Metohija ne može da se otme Srbima. Možete da nametnete neka rešenja, ali to ne mora da znači da će ostati zauvek”, rekao je Dodik.

Osim toga, naglasio je Dodik, ne može se urušavati Republika Srpska i reći da se to ne radi, a da se to “svaki dan radi”.

Dodik je rekao da Vučić i on to govore na različite načine, ali da su im poruke identične.

“U svakom slučaju, saradnja je dobra i radujem se onome što ćemo učiniti na Vaskršnjem saboru i da ćemo tada definisati naše političke stavove koje nisu odgovor na trenutne izazove, nego na izazove budućnosti za srpski narod”, rekao je Dodik.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad