Republika Srpska

Dodik: Republika Srpska prekida diplomatske odnose sa američkim i britanskim ambasadama u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas da je na sastanku Savjeta koalicije koja vrši vlast u Republici Srpskoj u četvrtak odlučeno da se sačini informacija o donošenju odluke u NSRS i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

Foto: Borba

U saopštenju, koje u cjelosti prenosi RTRS, navodi se da se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH.

Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

Republika Srpska je potpisnik Aneksa, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku. Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Saveta bezbednosti UN-a podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika.

Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH.

Stoga smo prisiljeni da obustavimo sve kontakte sa gore navedenim predstavnicima ambasada. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsedništva BiH, Saveta ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.
Vlada Republike Srpske će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasijedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju.

Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumljivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj.

Bilo kakvo preduzimanje mera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad