Republika Srpska

Dodik: Pre će BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u emisiji RTRS Telering da BiH nikada nije bila suverena i da neće ni biti sve dok stranci ne odu.

Da bismo dobili suverenu i dejtonsku BiH, kaže, neophodno je usvojiti Deklaraciju o suverenosti, a to bi značilo da nema visokog predstavnika, ni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– BiH ne može opstati, ukoliko nema baznog konsezusa – jasan je Dodik.

A, upravo bi se to trebalo postići Deklaracijom o suverenosti BiH, koju je Dodik predložio partnerima na nivou BiH.

U praksi, Dodik kaže, Delkaracijom bi se okončao mandat stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvorila Kancelarija visokog predstavnika, što je predviđeno Dejtonom.

– Dajte nam tu BiH da se dogovorimo, bez stranaca sudija u Ustavnom Sudu. Ali, Bošnjaci to neće, a ako odbiju – imam ja sledeći dokument. Hoćete da zadržite strance u Ustavnom sudu i tog lažnog Šmita, a mi nemamo pravo da se tome suprostavimo? Sve je ovde nakaradno postavljeno! Ne možete održati BiH ako nema baznog koncenzusa. Ja sam spreman za dogovor – poručio je Dodik.

A, dogovor je „ključ“ za funkcionalnu BiH, ističe Dodik. Međutim, kaže, da je to neizvodljivo, sve dok se upliće strani faktor. Pa, tako bi nelegitimni Kristijan Šmit, da nam drži lekcije i nameće štetne odluke po Srpsku, kaže Dodik.

– Ja ne želim, upozorio je, biti deo nametnute matrice! Šmit smatra da smo mi manje važni ljudi, a dok je bila Merkelova, mi smo imali jedan relativno dobar odnos i status, jer je ona razumela kakva je ovde situacija i odnosi, i da sasvim malo nedostaje da dirnete pa da se prošlost vrati na scenu. I onda nam šalju tog Šmita! – kaže Dodik.

Naglasio je da se ne plaši suđenja zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, da neće pobeći niti će otići u zatvor.

– Neću pobeći niti ću otići u zatvor. Pre će BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor – rekao je Dodik i dodao da je na pravosuđu BiH da dokažu optužbe za koje ga terete.

Za zahtev odbrane za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović, Dodik je naveo da je ona bila u timu odbrane Nasera Orića, kao i da je kao sudija oslobodila nekoliko ljudi koji su počinili zločine nad Srbima.

– Ta žena treba meni da sudi. Radila je pre toga u OHR, radi se o osobi koja će po difoltu odlučiti da je Milorad Dodik kriv što postoji – rekao je Dodik.

Ocenio je da se nasilno pokušava nametnuti nezavisnost KiM.

– Očigledno je da to Srbi ne žele da prihvate, kao ni Srbija – kaže Dodik.

Dodao je da to ne želi ni Republika Srpska, jer je Kosovo sastavni deo Srbije.

Komentarišući poslednja dešavanja u Banjskoj, Dodik je rekao da žali zbog stradanja i jednih i drugih, ali bi Srbi na Kosovu trebalo da budu zaštićeni.

– A na to su nemi iz međunarodne zajednice – kaže Dodik.

Uprkos stalnim napadima na Srbe sa Kosmeta, ne odustaje se od namere da se srpski narod okarakteriše kao teroristički, upozorava Dodik.

– U tom sukobu koji se dešava gine jedan Albanac, policajac, i četiri Srbina. Ta četiri poginula Srbina trebalo bi da se proglase ološem koji je, eto, sasvim normalno da budu ubijeni, a ubijeni su snajperom iz velike daljine, a ovaj kosovski Albanac treba da ide u mit kao neka pozitivna figura. Znači, žao mi je zbog stradanja i jednih i drugih – kaže Dodik.

Poručio je da je sukob nastao kao posledica stalnog terora koji nad Srbima vrše predstavnici vlasti u Prištini, a koji Zapad već duže vreme toleriše.

Fakti 

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad