Politika

Dodik: Postoje veliki problemi između muslimana i Hrvata, iako se samo Srbi satanizuju

Dodik je na tribini „Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost“ istakao da se kroz aktuelnu krizu u Ukrajini vidi primarni cilj Zapada na Balkanu, a to je da se razgradi srpski nacion.

Dodik
Foto: Borba

Srpski član Predsedništva BiH je naveo da se ukrajinsko pitanje nije postavljalo ni na jednom mestu odlučivanja u BiH i da je njegov princip neutralnost.

On je ukazao da zapadnjacima ne smeta to što su u BiH srušene sve procedure i to što je Predsedništvo BiH moralo zajednički da odlučuje o tome kako će se BiH izjasniti o isključivanju Rusije iz Komiteta za ljudska prava i o sankcijama Moskvi, a što se nije desilo.

Dodik je ocenio da BiH i kroz ovaj spoljnopolitički kolaps dokazuje koliko je besmislena i neodrživa, te ukazao da je kriza u BiH permanentna.

– Pogledajte izveštaje od pre deset godina i naćićete rečenicu koju i danas čujete – „BiH je u najvećoj krizi posle Dejtona“. Pa bila je i pre pet godina, ona je naprosto nemoguća zemlja – rekao je Dodik.

On kaže da su stranci jedini kohezioni faktor u BiH i ukazao da veliki problemi postoje između muslimana i Hrvata iako su Srbi i Republika Srpska ti koji se satanizuju.

Prema njegovim rečima, uočljivo je da u nekim zemljama na Zapadu ima daleko više simpatija da se održi ovakva BiH, nego što se ima razumevanja za Srbiju koja svojom politikom pokušava da se integriše u samu EU.

– U jednoj takvoj atmosferi, mi u BiH, pre svega Republika Srpska je izložena permanentnom i stalnom pritisku da brani ono što je već dobila Dejtonskim sporazumom – rekao je Dodik.

On je ocenio da je prostor BiH danas dodatno destabilizovan i da je BiH „jedna velika nevolja i regresija imajući u vidu da međunarodni faktor nije odustao od oduzimanja onog što jesu prava.

– Problem Republike Srpske je večiti problem ovih sa Zapada, pre svega Britanaca i Amerikanaca, pa u zadnje vreme i Nemaca. Ta navolja treba da bude po njima rešena nekom pričom o građanskoj zemlji – rekao je Dodik.

On je dodao da je to nemoguće i potpuno suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, političkom sistemu koji je uspostavljan i samom Ustavu.

Dodik je izjavio da je ovo trenutak u kome Srbi treba da okupe na jednom mestu svu nacionalnu, političku, analitičku i naučnu pamet i pokušaju da dođu do konsenzusa o tome kako se ponašati u ovom izazovnom vremenu.

– Ovo je izazov u kome se može i te kako pogrešiti. Danima razmišljam da li radim ispravno ili ne – rekao je Dodik u Beogradu na tribini „Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost“.

On je poručio da neće odustati od onoga što radi i načina kako radi, a da priče o „nekim vrstama (njegove) eliminacije“ nisu nove.

Dodik je rekao da nema dana a da se ne otvara neko novo pitanje i da će kulminacija problema tražiti jedan trenutak u kome će se morati odlučivati o nekim stvarima.

(RTRS)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad