Republika Srpska

Dodik: Optužuju Republiku Srpsku da priprema secesiju, a šta je onda s “Kosovom”

Foto: Getty

Pominjući pokušaj naoružavanja bošnjačkih snaga zbog mogućeg otcepljenja Srpske i potencijalne nove sukobe na KiM, izveštaj pokazuje licemernu politiku Sjedinjenih Država koju vode svih ovih godina ne samo prema Balkanu nego prema celom svetu, poručio je Dodik

Reagujući na američki obaveštajni izveštaj o pretnjama u svetu, u kojem se izdvaja lider Srpske Milorad Dodik jer “preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u Bosni i Hercegovini i da obezbedi, defakto, secesiju svoje Republike Srpske”, Dodik je istakao da Sjedinjene Države potvrđuju čvrstu odlučnost da rasture evropski put BiH, zadrže (lažnog) visokog predstavnika Kristijana Šmita u Sarajevu, te gospodare regionom.

“Izveštaj u delu koji se odnosi na Zapadni Balkan pokazuje da Amerika priželjkuje neko novo žarište na kojem bi jedan od najneuspešnijih predsednika u istoriji Amerike mogao da dobije neki poen uoči izbora. Uspeli su da u jednoj rečenici napišu toliko laži i saspu sav svoj otrov kako bi stvorili prostor za dalje intervencije i blokiranje i Republike Srpske i Federacije. Amerika je još jednom potvrdila svoju čvrstu odlučnost da rasturi evropski put BiH kako bi zadržala lažljivog Šmita i gospodarila ovim prostorom”, napisao je Dodik na Iksu.

Predsednik Republike Srpske dodao je da je zabrinjavajuće da Amerikanci s takvom sigurnošću govore o mogućim sukobima u BiH, kao i to da bi ceo svet trebalo da strahuje od toga šta bi sledeće lider SAD Džozef Bajden mogao da uništi, posebno ako se ima u vidu da je uspeo da nekada moćnu Ameriku podeli i učini nestabilnom.

Konstatovao je da izveštaj, pominjući pokušaj naoružavanja bošnjačkih snaga zbog moguće secesije Srpske i potencijalne nove sukobe na KiM, pokazuje licemernu politiku Sjedinjenih Država koju vode svih ovih godina ne samo prema Balkanu nego prema celom svetu.

“Ako optužuju Republiku Srpsku da priprema secesiju, šta je onda sa samoproglašenim Kosovom, kojem Amerika daje podršku. Srbiji je oduzet deo teritorije i to može proći, samo dok se Srbima oduzima sve je u redu, ali Republika Srpska je problem. Republika Srpska ne planira nikakvu secesiju i nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi mir i stabilnost”, poručio je Dodik i ponovio da nikada neće dozvoliti da se ugrozi bezbednost ljudi.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je sve ovo posledica delovanja najnesposobnije administracija Amerike u njenoj istoriji a kojoj se odbrojavaju dani na vlasti, odnosno da ni do rata u Ukrajini ne bi došlo da je na čelu SAD nekadašnji lider Donald Tramp.

“Srećom, sve je više onih koji shvataju da takva politika odlazi u prošlost. Niko više i ne govori da postoji i najmanja šansa da Bajden ostane predsednik, sve zanima šta će uraditi Tramp kada ponovo dođe na predsedničko mjesto. I Republika Srpska čeka”, zaključio je Milorad Dodik na Iksu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad