Republika Srpska

Dodik: Odbijamo da budemo deo licemerne politike u režiji Zapada

Foto: Borba

Poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen dobar je znak za BiH i poruka da i EU vidi napore koje ulažu sve strane da se sprovedu potrebne reforme, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i poručio da su u BiH pokazali da žele da rade na tome.

„Ipak, oko nekih stvari jasno je da ne postoji konsenzus i tokom jučerašnjeg obraćanja mogli smo da čujemo tvrdnje koje nisu istinite, a tiču se usklađenosti sa spoljnom politikom EU“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

„Republika Srpska je protiv sankcija Rusiji“

Istakao je da BiH nije i neće se pridružiti stavovima u kojima se njena neutralna pozicija dovodi u pitanje.

„Republika Srpska se zalaže za mir i tu ne ostavljamo nikakav prostor za bilo koje drugo tumačenje, ali ne možemo i nećemo pristati da učestvujemo u sukobima velikih. Saosećamo sa stradalima i odbijamo da budemo deo licemerne politike u režiji Zapada“, istakao je Dodik.

Naveo je da je Republika Srpska protiv sankcija Rusiji i da BiH nije uvela te sankcije.

„Privatni stavovi Bošnjaka za nas nisu nikakva obaveza. Pitanje odmetnute grupe ambasadora biće rešeno. Lagumdžija i njegovo imenovanje sporni su od početka, ali Republika Srpska želela je ostati dosledna stavu da se ne upliće u imenovanja koja dolaze od strane Bošnjaka. Sada gledamo rezultate njihovih izbora. Došli smo do toga da u Turskoj bude odbijen ambasador kojeg su predložili muslimani i sve zbog pogubne politike koju vode Bošnjaci u BiH. To je politika koja se meša u sve, osim u ono što joj je posao“, naveo je Dodik.

Ističe da BiH ne može ići napred s politikom koja svaki dan ide s nekim podmetanjima i lažima.

„Za napredak ka EU ključno je poverenje između svih nas, pre svega Republike Srpske i FBiH, kao i tri naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, koji su konstitutivni u BiH, a ovakvim pristupom koji pokazuju Bošnjaci to poverenje se svaki dan sve više topi. Što se tiče Srpske, za nas je možda to i bolje, jer tako nas više niko neće moći sprečiti da sami idemo napred“, kazao je Dodik.

Naglasio je da Srpska želi u EU, ali i FBiH treba konkretnim delima da pokaže da želi isto, prenosi RTRS.

„Nećemo pristati da postanemo poslušnici i radimo sve što od nas neko traži, pa ni Evropa. Očekujemo poštovanje kao prema svakom ravnopravnom partneru, a to znači da politika neutralnosti neće biti dovedena u pitanje“, zaključio je Dodik.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad