Republika Srpska

Dodik objavio koliko glasova protiv rezolucije o Srebrenici očekuje

Foto: AVAZ

Dodik je napomenuo da, 29 godina posle, ponovo pokušavaju da izvuku temu o navodnom genocidu u Srebrenici, kako bi se okaljao jedan narod

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će tokom boravka u Rusiji razgovarati sa predstavnicima Indije i drugih zemalja o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici zbog pritiska Zapada da se taj dokument usvoji, ocenivši da će prilikom glasanja oko 120 država biti uzdržano ili protiv.

Dodik je naveo da unuci onih koji su činili zločine sada žele da Srbima nametnu krivicu, te ukazao da najveći autoriteti koji se bave Holokaustom i genocidom, bez oklevanja kažu da se taj genocid nije desio.

“Birokrate iz Amerike, koje nisu stručnjaci, su davno okarakterisale događaje. Genocid je izmišljen da bi se sve ovo dešavalo”, rekao je Dodik novinarima u Sankt Peterburgu.

On smatra da će prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN više od 40 zemalja biti protiv rezolucije, a da će oko 80 država biti uzdržano.

“Oni menjaju pravila onda kada njima odgovara i važi samo ‘za’ i ‘protiv’ prilikom glasanja. Mislim da ljudi razumeju da će rezolucija napraviti mnogo problema u BiH koji se neće moći prevazići”, istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da, 29 godina posle, ponovo pokušavaju da izvuku temu o navodnom genocidu u Srebrenici, kako bi se okarakterisao jedna narod.

“Za nas je ponižavajuća činjenica da je sponzor takvih dokumenata Nemačka, koja je učinila masovne zločine prema nekoliko naroda, Srbima, Jevrejima, Rusima i Romima”, rekao je Dodik.

On je rekao da je i Forum u Sankt Peterburgu posvećen bezbednosti, na kojem učestvuje, prilika da se o tome razgovara.”

“To je globalno pitanje. Borićemo se i dalje. Cenimo napore koje ulaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Znamo da se u Njujorku sastaje sa brojnim predstavnicima zemalja članica UN”, rekao je Dodik.

On je istakao da je bošnjački narod dobar, te da jednako žali za svim žrtvama, ali je dodao da i Bošnjaci znaju da je ova priča ispolitizovana.

Dodik je napomenuo da Srbi ne mogu da žive sa onima koji sve što se desilo u proteklom ratu pripisuju samo jednoj strani, kvalifikujući to na najgnusniji način, jer su i Bošnjaci činili zločine. Dodik je naglasio da Republika Srpska nije opstruisala proces protiv nekoga ko je počinio zločin, niti nekoga institucionalno štitila.

“Ne razumem šta hoće sa ovom rezolucijom. Kako to zvuči cinično i ponižavajuće da je to u funkciji pomirenja. Posle toga se ne možemo pomiriti”, istakao je Dodik.

Ocenio je da Nemci kroz ovu rezoluciju žele da operu svoju istoriju.

Zašto niste rekli da su Nemci i muslimani načinili genocid nad Srbima, kao i Hrvati u Jasenovcu pa ćemo se onda miriti. Kako to ne važi“, upitao je Dodik.

Predsednik Srpske je podsetio da je ranije bio stav da je krivica na pojedincu, a ne kolektivitetu, a da je sada drugačija priča, te se postavlja pitanje, kaže, šta će se pisati u udžbenicima.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad