Republika Srpska

Dodik nakon sastanka sa Lavrovom: Reafirmisali smo projekte izgradnje gasovoda u Srpskoj

Foto: Twitter

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastali su se danas u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji.

Kako je Dodik rekao nakon sastanka, sa ruskim ministrom spoljnih poslova reafirmisani su projekti izgradnje gasovoda.

“Obavestili smo Lavorva da se realizuju neki projekti, koji su prethodno dogovoreni, jedan od tih projekata je izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Lavrov je za to zainteresovan, jer je jednom prilikom prisustvovao lokaciji, na kojoj se gradi hram. Rekao sam da očekujemo da će se prva zvona tog hrama osveštati do kraja godine”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo, da su razgovorali i o situaciji u svetu.

“Mislim da više niko ne računa na konzistentnost Zapada i Amerike, jer su obeležja te politike dupli aršini”, naveo je Dodik.

Kako je istakao, ono što je ključno o odnosima Rusije i Zapada, jeste da Zapad nije poštovao dogovor (iz Minska).

“Rusi su jedno jasno rekli, da žele da ostanu u tom dogovoru, kada su videli da su prevareni, odlučili su da brane svoje stavove”, ističe Dodik.

Kako je dodao, na sastanku bilo je reči i o privrednoj saradnji, odnosno da se pokrene priča o izgradnji gasovoda.

“Moraćemo naći način da to rešimo, da je to realizovano ranije, imali bi veći priliv stranih investicija. Mislim da su nam tu Bošnjaci napravili veliku štetu. Ta ozbiljna prilika, urušena je od strane Bošnjaka i Sarajeva, to treba da se zna”, naglasio je Dodik.

Dodik je uoči početka sastanka sa šefom ruske diplomatije razgovarao i sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović pozdravila je Lavrova na početku sastanka.

“Visoko cenimo principijelnu poziciju Rusije prema BiH, baziranu na doslednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”, napisala je Cvijanović na Instagramu.

“Saglasni smo da je unutrašnji dijalog, a ne strani intervencionizam, jedini put ka boljoj i uspešnijoj budućnosti”, dodala je.

Cvijanović je prethodno prisustvovala panelu u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji na kojem je govorio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad