Republika Srpska

Dodik: Jasenovac ne može da bude izbrisan iz sećanja srpskog naroda

Foto: Tanjug

Ponovo smo ovde da osvežimo naše kolektivno sećanje i da kažemo da Jasenovac ne može da bude izbrisan iz sećanja srpskog naroda, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju na komemoraciji u Donjoj Gradini.

On je rekao da je u Jasenovcu ubijeno više od 700 hiljada ljudi, od čega više od pola miliona Srba.

Predsednik RS je ocenio da je stradanje u Jasenovcu bilo jedinstveno u istoriji, istakavši da je mesto zloglasnog logora “najveći podzemni grad” koji imaju Srbi, u kojem su ljudi ubijani na 57 načina koji su sinonim za mučenje, kako je rekao.

“Ovde smo da se ohrabrimo u sećanju i otvoreno govorimo o onome što se ovde desilo. Pokušali su da unište čitav kraj, pobili su nas. Ovde u Potkozarju 25 godina nije bilo srpskog vojnika, jer nije bilo muške dece”, rekao je Dodik.

On je dodao da se ovim skupom poručuje “našim precima da smo svesni njihovog mučeničkog stradanja, jedinstvenog u istoriji”. Kako dodaje, ovo je i poruka mladoj generaciji da mora da zna za ovo, zbog sebe, a ne da to shvata kao teret.

“Radujem se što ćemo zajedno sa Vladom Srbije definitivno otpočeti za ovu generaciju sveto delo, a to je da na ovom mestu izgradimo monumentalni spomenik našeg ukupnog stradanja, ne samo u Jasenovcu”, istakao je Dodik.

On je dodao da će to biti mesto sećanja na sva ona stratišta, od kojih na neka Srbi danas ne mogu da odu, kao što, kako je dodao predsednik RS, sprečavaju danas i predstavnike Rusije da obiđu mesta stradanja Rusa, a milioni njih su poginuli u Drugom svetskom ratu.

“Mi nismo Srbi iz Srbije, Srbi iz Bosne, iz Crne Gore, mi smo pripadnici jednog naroda i kada pobeđujemo i kada stradamo. Srbi su narod mira i najveći ulog koji ulažemo jeste mir”, kazao je Dodik.

On je napomenuo da Srbe danas proteruju s KiM, ne žele da podrže i prihvate naš identitet, u Hrvatskoj Srbe smatraju manjinom koju žele da kamufliraju, u Sloveniji ne žele da nam daju ni status naše manjine, u Makedoniji nam otimaju našu crkvu, kako je istakao Dodik.

“Mi kažemo da smo jedan narod i da ćemo se boriti za mir. I za nas i za druge, kao što smo obezbeđivali slobodu za sve koji žive ovde”, dodao je on.

Naglasio je da danas pokušavaju da Srbe okrive za genocid.

Gideon Grajf prvi put za srpske medije: Kako sam došao do broja stradalih u Jasenovcu
Gideon Grajf prvi put za srpske medije: Kako sam došao do broja stradalih u Jasenovcu
“A ovde se desio genocid i to je neuporedivo sa mestom gde nije bilo genocida. Broj možda i nije važan koliko je važno ko se pojavljuje iza svega toga. Nemačka ima veliko iskustvo u sponzorisanju raznih stvari, ona je sponzorisala NDH, ustaški pokret, ubijanje, ona je inspirisala ubijanja ovde. I danas je ta Nemačka sponzor: sponzor rezolucije koja treba da nas, koji smo stradali ovde, stavi na tamnu stranu istorije”, rekao je Dodik.

On je rekao da su Srbi danas ujedinjeniji nego ikad, kao i da veruje da će sledeće godine, kada se obeležava osam decenija od završetka Drugog svetskog rata, u Donjoj Gradini biti još veći skup od današnjeg sa još više predstavnika srpskog naroda iz države i Srpske pravoslavne crkve.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad