Republika Srpska

Dodik: EU vodi prevrtljivu politiku po pitanju KiM

Foto: Borba

Aljbin Kurti je eksponent zapadnog dijela međunarodne zajednice kojoj odgovara, jer žele blickrig na sjeveru „Kosova“, kako bi Srbi postali marginalna manjina o kojoj niko neće voditi računa, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Navodi da je to plan Brisela, Londona, Njujorka i Berlina, iako ga nikada neće potvrditi.

Bosna i Hercegovina nikada neće priznati nezavisnost Kosova, sve dok je Republike Srpske, kaže Dodik u intervjuu za „Kosovo onlajn“.

„Kosovo je univerzalno pitanje za Srbiju, a interesno pitanje za Brisel i druge. Kosovo ne treba nikada priznati. Mi nećemo nikada priznati njihova dokumenta, da mogu sa ličnim kartama da ulaze u BiH. Ko god od Albanaca sa Kosova ima pasoš ili ličnu kartu Srbije, on uđe u BiH. Za nas, Kosovo nije država“, poručio je Dodik.

Napominje da EU vodi prevrtljivu politiku po pitanju Kosova, jer se svodi na pretnje da će biti zaustavljene investicije u Srbiji, preti izolacijom, sve do momenta kada će se doći u poziciju da više nije ni važno šta se u normalizaciji odnosa postiglo, već samo da Srbija defakto i dejure prizna „Kosovo“.

Podsjeća da je za Njemce bilo normalno da ujedine Istočnu i Zapadnu Nemačku, i opet pita – zašto to nije dozvoljeno Srbiji i Srpskoj.

„U čemu je problem? I ovde se radi o jednom narodu. U čemu je razlika, Nemci su viša rasa, a mi nismo? Nisam protiv toga, to je bilo normalno, jer je to bila podela na dve vojne zone koja se pretvorila u dve države. Ali, zašto vi nama, posle 200-500 godina ne date da razmišljamo o tome, nego nam cepate zemlju, uzimate Kosovo, tražite unitarnu BiH, dok srpski korpus u Crnoj Gori ne smije da bude dio vlasti čak ni kada dobije na demokratskim izborima…“, primjećuje Dodik.

Ocjenjuje i da je danas u svijetu „potpuna konfuzija“, bez spoznaje šta će biti na kraju, ali i navodi da će Srbi, ako još jednom propuste priliku da ne iskažu zahtjev za ujedinjenjem, biti rasparčani i dovedeni do marginalizacije i nestanka.

„A, to je cilj Zapada. Nije njima cilj samo da se prizna Kosovo i da Srbija ostane krnja, već da kroz odvajanje Kosova naprave nacionalnu i narodnu svađu, koja će se voditi decenijama. Zavađene strukture su najbolji plen. Zato njima ne treba jak Vučić, ni jak Dodik, već podanici u Srbiji, RS, kao što ih imaju u Sarajevu i na drugim mjestima“, naveo je Dodik.

Podsjeća da su svi međunarodni dokumenti po pitanju Kosova srušeni – Rezolucija SB UN 1244, Briselski sporazum iz 2013.

„Kurti je vojnik na terenu Brisela i Vašingtona, ništa drugo. Teško je rukovodstvu Srbije na čelu sa Vučićem da se bori sa tom gromadom koja se navalila, ali on to uspješno vodi. Rekao je da nikada neće priznati Kosovo i to mu neće oprostiti. A, tražiće nekoga ko hoće. I kad taj neko prizna, onda će nacionalna zavada trajati koliko i kosovski mit, stvoren nakon Kosovske bitke“, upozorio je Dodik.

EU potpuno ekonomski devastirana zbog sankcija Rusiji

Primjećuje i da je EU potpuno devastirala ekonomski i politički sistem, uvodeći sankcije Rusiji.

„Svi privrednici će vam, inkognito, reći da je politika Berlina prema sankcijama Rusiji pogrešna. Javno će reći da treba uvesti sankcije, ali činjenica se da je Njemačka izgubila sigurno snabdijevanje jeftinim energentima što je činilo njenu stratešku prednost na privrednom i drugom planu. Oni će to rešiti pedantnošću, ali Njemačka danas, nije ona od prije pet godina“, rekao je Dodik.

Kaže da se njemački privrednici „hvataju za glavu“ zbog politike prema Rusiji i ponavlja da takvu politiku Berlinu nameće Vašington.

„Nije njemački interes sukob sa Rusijom, nego američki. I, sada mi treba u taj konglomerat da uđemo i da dopustimo da nemamo pravo glasa… U čemu je onda razlika od onih koji su nas okupirali 1914. ili 1941? Šta je razlika, milijardu što nam date? Preživjećemo i bez toga. Bilo bi dobro da to dobijemo u korektnim okolnostima, ali moraju da razumiju da nije sve u plaćanju. Dođe se u situaciju da ste pred zidom i da ne možete dalje. Pokažite nam uspeh u EU, vratite nam optimizam od pre 15 godina, a prestanite da se miješate u unutrašnje stvari BiH, ako hoćete partnerstvo. I, nemojte nam pričati o vladavini prava, rušite prava gde god stignete…“, poručio je Dodik.

(rt balkan)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad