Republika Srpska

Dodik: Dok se ne reši pitanje stranaca, Srbi neće ući u Ustavni sud BiH

Foto: Sputnik

Strane sudije u Ustavnom sudu BiH pitanje je koje ne može izdržati nijedna suverena zemlja, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i poručio da Srbi neće ući u taj sud dok se ne reši pitanje stranaca.

Dodik je rekao da je izjava predsednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da još nije došlo vreme da se to stanje mienja, samo dokaz o uspostavljenom kolonijalizmu u BiH.

„Konaković to želi jer njemu to odgovara i jer su 99 odsto odluka, koje je doneo Ustavni sud, bile protiv Republike Srpske. On mora da zna da Srbi neće ući u Ustavni sud BiH dok se ne reši pitanje stranih sudija. Pa ćemo videti“, saopštio je Dodik.

Istakao je da bi svako ko drži do sebe trebao da se oslobiti takve vrste tutorstva.

Ukazao je da drugi žele da Republika Srpska ispunjava agende i želje drugih, i to na svoju štetu, te dodao da političkom Sarajevu nikada neće biti vreme da strane sudije napuste BiH jer nisu ispunili svoje političke ciljeve.

„Njima nikada nije vreme. Kada bi eliminisali Republiku Srpsku i kada bi nestalo bilo kakvog identiteta, osim muslimanskog, onda bi bilo vreme. Neka nastavi da radi tako. Simpatično je to što govori Konaković. Imaće i on da odgovara na neka druga pitanja“, istakao je Dodik.

Navodi da su ranije odluke na štetu Republike Srpske donosili visoki predstavnici, a da to sada čini Ustavni sud BiH, iako su jasne odredbe Ustava koji govore o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

„Sada neće dobiti dvojicu sudija pa neka govore da je to legalno. U ovoj zemlji je sve nakaradno, pa može biti i to. Sve je nakaradno, i trojica sudija i priča o tome da bez jednog konstitutivnog naroda odlučuje“, naveo je Dodik.

Ustavni sud BiH ima devet sudija od kojih su troje stranci.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad