Republika Srpska

Dodik: Dan Republike Srpske biće proslavljen veoma moćno (VIDEO)

Dodik
Foto: Borba

Dan Republike Srpske biće proslavljen veoma moćno, poručio je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

„Važno mi je da ljudi ovde osjete da Republika Srpska postoji, da ima snagu i da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće. Mislim da sam u tome uspio i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH“, rekao je Dodik, gostujući u emisiji „Telering“ na RTRS-u.

Povodom 9. januara biće održana svečana akademija, naveo je Dodik, ističući da će biti pokazano da je Srpska i posle 30 godina postala svesna sebe i svojih ustavnih ovlašćenja.

Kako je najavio, Republika Srpska će već u januaru formirati svoj Visoki sudski i tužilački savet.

„Počinje nova faza“

Dodik je naglasio da, nakon što je prekinut prenos nadležnosti na nivo BiH, počinje nova faza u kojoj će Republika Srpska pokazati sposobnost da ovlada pravima koja joj daje Ustav BiH.

Za svojih 30 godina Srpska je pokazala dostojanstvo, a na putu razvoja ostaće i dalje, s ciljem stvaranja povoljnog ambijenta ne samo za Srbe, već za sve građane, naveo je Dodik.

„Svojim nastojanjem da vrati otete nadležnosti, Republika Srpska ništa ne uzima BiH ni Federaciji. Ono što je počinjeno nasiljem visokih predstavnika biće preispitano jer nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima“.

Dodik je naveo da se Republika Srpska pridržava onoga što je zapisano u Ustavu, a da nikada na koncept unitarne BiH neće pristati. Ukazao je i da formiranje trećeg entiteta nije dodvoravanje Hrvatima, već ocena da BiH bez takvog „tronošca“ ne može da funkcioniše.

Sav nered su, kako je istakao, stvorili stranci, pa tako ni vraćanja u zajedničke institucije nema sve dok ne bude ukinut sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad