Republika Srpska

Dodik: Britanija više i ne krije da želi da Srpska u potpunosti nestane

Foto: Borba

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da „Britanija više i ne krije da želi da Republika Srpska u potpunosti nestane“.

„To znaju ljudi koji žive u Srpskoj. Da se bilo ko od njih iskreno zalaže za očuvanje mira i stabilnosti u BiH, insistirali bi na doslednoj primeni Dejtonskog sporazuma, a ne bi huškali Bošnjake da rade protiv Srba“, istakao je Dodik na platformi Iks i dodao:

„Njihova politika na ovom prostoru je najviše doprinela da se produbi nepoverenje između Srba i Bošnjaka. Takva podrška ne treba ni Bošnjacima, jer im ne pomaže. Jedini napredak u BiH je moguć kroz dogovor predstavnika konstitutivnih naroda. Mi živimo ovde i mi ostajemo ovde“.

Dodik je naglasio i da stranci ne mogu da znaju bolje od ovdašnjih naroda šta je potrebno.

„Ta servilnost strancima najviše košta i koštaće i BiH i muslimane“, istakao je Dodik.

„Dan D“ će biti ako neko pređe granice i otvori prostor za nametanje odluka

Odluku o svim procesima i daljim kretanjima BiH mogu doneti samo izabrani predstavnici naroda, koji za tako nešto imaju legitimitet, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički muslimani nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide napred“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ističe da je njihova opredeljenost ka evropskom putu do sada bila na nivou izlizanih fraza, gotovo istih onih koje slušamo i u EU kako nas „žele“.

„Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na delima nas vode sve dalje od tog puta. Toliko daleko da neki neimenovani stranac priča kako je sastanak političkih lidera, koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rešavanje svih pitanja – ‘dan D’“, naveo je Dodik.

Dodik je poručio da će biti „dan D“ ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kome se otvara prostor da on nešto nametne.

Naveo je da je Republika Srpska u svim svojim ranijim akcijama dala jasan odgovor.

„Spremni smo za taj ‘dan D’ o kome Šmit priča. Naše namere su jasne – želimo da sačuvamo dejtonsku BiH i Ustav BiH. Ako nastave s rasturanjem Dejtona, dobiće samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju. To je naš odgovor svima koji prete napadima na Srpsku“, naveo je Dodik.

Istakao je da Srpska koristi sva pravna i politička sredstva.

„Koristimo sva pravna i politička sredstva i koristićemo ih i dalje. Nećemo dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu. Svako ko sumnja u naše reči, neka ponovo pročita Dejtonski sporazum, Ustav BiH, ali i povelju UN-a. Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo“, zaključio je Dodik.

Dodik je tako reagovao na informaciju da je Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, rekao da će se do kraja sedmice okupiti politički lideri u BiH da pokušaju još jednom da dogovore tehničke izmene Izbornog zakona BiH, a ako ne uspeju, onda će on intervenisati. Kako je preneo zagrebački Večernji list, u izdanju za BiH, Šmit je taj dan ocenio kao „Dan D“.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad